Fams en Kelly werden vier jaar geleden verliefd, toen Kelly als vrijwilliger werkte op het AZC waar Fams woonde. Het Nederlands-Gambiaanse stel bouwt sindsdien aan hun relatie, tegen de achtergrond van de asielprocedure van Fams in Nederland. Hoe gaan ze om met de onzekerheid en het eindeloze wachten op de uitslag van de procedure? En welke invloed heeft dit op hun relatie? In deze documentaire delen Fams en Kelly hun verhaal aan de hand van een videodagboek en audiofragmenten, in combinatie met materiaal gefilmd door onze crew. Na afloop gaan we in gesprek met de 4 makers van de film en schetst journalist Fernande van Tets aan de hand van de film de context van de huidige asielprocedures in Nederland.

Op deze avond kijken we samen naar de documentaire van regisseurs Laura Huygen en Moos Pozzo, gemaakt in samenwerking met Fams Fofana en Kelly Palmen. Journaliste Fernande van Tets houdt daarna een presentatie waarmee zij de film in context plaatst en ingaat op huidige feiten rond asielprocedures, de staat van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het steeds langer moeten wachten van asielzoekers, de dagelijkse onzekerheid waarin zij verkeren terwijl zij nagenoeg gedwongen worden tot passiviteit. Vervolgens is er gelegenheid voor het publiek om in gesprek te gaan met de makers – waaronder de hoofdpersonen – en de journaliste.

De film wordt Nederlands ondertiteld, de rest van het programma zal in het Nederlands en Engels zijn.

Over de sprekers

Laura Huygen (1996) is documentairemaker en researcher, met een grote fascinatie voor verhalen die in eerste instantie alledaags lijken, maar in werkelijkheid veel blootgeven over wat het betekent om mens te zijn. Ze studeerde aan het European Film College in Denemarken en Antropologie en Dramaturgie voor film aan de Universiteit van Amsterdam. Ze maakte voorafgaand aan Liefde in Procedure de korte documentaire Wachtkamer, over de impact van wachten op de jonge bewoners van azc Heerlen. Daarnaast werkte ze voor de NTR aan vier korte documentaires, waaronder een documentaire over de impact van het gumgebruik tijdens kunstlessen. Momenteel werkt ze in Heerlen-Noord aan een aflevering voor een documentaireserie over burgerinitiatieven.

Moos Pozzo (1964) werkt als sociaal wetenschapper en kunstenaar met jonge vluchtelingen in Nederland. Zij deed PhD onderzoek in co-creatie met jonge vluchtelingen, door hen te betrekken bij de keuzes voor methodes en gaandeweg in het gehele onderzoeksproces. Moos combineerde haar onderzoek met het organiseren van kunstprojecten met jongeren voor Stichting de Vrolijkheid in een azc, waar vrijwilliger Kelly Palmen verliefd werd op bewoner Fams Fofana. Na twee jaar stelde zij het idee voor om samen een documentaire te maken over en met het jonge koppel aan documentairemaker Laura Huygen, die voorheen als vrijwilliger werkte in hetzelfde azc.

Fernande van Tets (1985) is een Nederlandse journaliste en auteur. Ze schrijft al bijna tien jaar vanuit en over het Midden-Oosten voor onder andere Trouw, De Groene en de Correspondent. Ook is ze regelmatig te gast als expert op de radio, zoals bij Bureau Buitenland en Spraakmakers. Samen met Ellen van den Berg deed zij onlangs maandenlang onderzoek naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor DOCS en de Groene Amsterdammer. Zij liepen mee met medewerkers van de IND bij aanmeldcentrum Ter Apel, de eerste halte voor mensen die asiel zoeken.