Opnieuw heeft een groep Trendredenaren de handen ineen geslagen voor de Trendrede 2024. Deze keer staat zij in het teken van de tegenstrijdige tijd waarin we leven. De problemen in Nederland stapelen zich op. De wereld in vuur en vlam. De één wordt hierdoor hard getroffen, de ander leeft zijn leven als voorheen. Tegenstrijdig, toch? De urgentie om te veranderen wordt alom gevoeld. Maar hoeveel verandert nu echt (en verandert er ten goede)? De Trendredenaren zijn ervan overtuigd dat er diverse veranderkrachten aanwezig zijn. Groepen burgers die opkomen voor verandering. Concrete initiatieven waaruit we hoop kunnen putten dat een rechtvaardiger, socialer, groener en gezonder Nederland echt mogelijk is. Zijn het er genoeg? Gaan ze ons redden? Kom luisteren en meepraten.

De Trendrede onderzoekt, verkent, inspireert. Zet aan tot anders denken en anders doen. Ze wordt jaarlijks door een groep trendonderzoekers en toekomstdenkers samengesteld. De Trendredenaren geven jaarlijks de temperatuur van de samenleving weer. Zij zijn nieuwsgierig naar verschuivingen in waardenpatronen: ‘onderstromen’ in de samenleving. Daarbij laten de Trendredenaren zich voeden door ontwikkelingen in politiek, maatschappij, economie en cultuur.

De Trendrede belicht veranderingen in de samenleving met speciale aandacht voor ontluikende ontwikkelingen met disruptie- of veranderkracht. In de duiding daarvan wil de Trendrede een wenkend perspectief bieden aan burgers en beleidsmakers voor komend jaar en zo een bijdrage leveren aan het publieke debat.

Dit programma is ontwikkeld door