Creatieve Industrie

Leon Ramakers (Mojo) meets Colin Benders

In gesprek met de oud-directeur van Mojo en Colin Benders over talentontwikkeling, ondernemerschap en idealisme in de muziekindustrie.
maandag 13 mei, 20.00
ma 13 mei, 20.00
Grote zaal
Reageer

Tijdens Dutch Masters vertellen bekende Nederlandse creatieven, kunstenaars en ondernemers over hun vak, inspiratiebronnen en drijfveren. Eerder waren onder andere Joost Swarte, Conny Janssen, Paul Mijksenaar, Guillaume Schmidt, Erik Kessels en Barbara Stok te gast. De Dutch Master van deze editie is Leon Ramakers die bijna 30 jaar aan het roer van Mojo stond, de grootste concertpromoter van Nederland en bekend van festivals als Lowlands. Iedere editie vragen we de Dutch Master een Dutch Talent aan te dragen om mee in gesprek te gaan. Deze keer is dat muzikant en componist Colin Benders.

Leon Ramakers

Hij was en is het vaste contactpersoon voor grote artiesten als Bruce Springsteen, U2, Rolling Stones en Paul McCartney, richtte grote concertzalen als Heineken Music Hall en Ziggo Dome, maakte met Jan Smeets een deal over Pinkpop, stond aan de wieg van bekende festivals zoals Lowlands. Met bijna 50 jaar ervaring in de muziekindustrie, als zowel promoter, boeker en ondernemer, heeft Leon Ramakers verscheidene grote ontwikkelingen in de scene op de voet gevolgd en aangejaagd. Zo zag hij hoe rock ‘n’ roll zich van een subcultuur ontwikkelde tot de dominante cultuur, en daarmee een miljoenen-industrie werd. Of het gaat om de groeiende noodzaak van duurzaamheid in de festivalwereld – Mojo wil jaarlijks 10 miljoen biobased bekers recyclen tijdens hun festivals – of de strijd in de muziekwereld tussen entertainment en idealisme; hij heeft zich met Mojo altijd in de voorhoede van de industrie bewogen.

© Mojo Concerts

Hoe combineer je de commerciële belangen van een groot bedrijf met ethische overtuigingen? En wat is zijn kijk op de veranderende industrie waarin Spotify en streamingsdiensten de overhand lijken te nemen, en veel muzikanten niet meer kunnen leven van concerten en plaatverkoop? Welke talenten zijn er onder zijn vleugels groot geworden en hoe signaleer je nieuwe grootheden?

Colin Benders

De Nederlandse producent en muzikant Colin Benders, bekend geworden als de master mind achter Kyteman’s Hiphop Orchestra, heeft een affiniteit voor ‘onmogelijke projecten’. Hij is niet alleen een geprezen componist, maar ook een maestro met de synthesizers. Dat is te horen aan zijn meest recente project; een live elektronisch dansproject volledig uitgevoerd met modulaire synthesizers. Zijn jamsessies en nieuwe producties zijn op de voet te volgen via de livestream en Youtube.

Colin kan als geen ander zeldzame muzikale ervaringen cureren, iets wat hij eerst succesvol deed met de trompet die hij later verruilde voor de synthesizer. Door middel van improvisatie zet hij gevoelens en emoties om in geluid en tot zijn eigen verbazing vergaarde hij hiermee in rap tempo een grote fanschare tot ver buiten de internationale modulaire synth-communities. Het leverde memorabele optredens op in de Berghain en op festivals als Awakenings, Dekmantel, Le Guess Who? en Amsterdam Dance Event. Colin is tevens de mind achter Kytopia, een creatief muziekaterlier in Utrecht waar muzikanten en kunstenaars samenkomen.

Leon Ramakers & 50 jaar Mojo

Dit jaar bestaat Mojo 50 jaar, een groot gedeelte van deze jaren heeft Leon van dichtbij het bedrijf vormgegeven. Sinds 1977 staat Leon aan het roer en onder zijn beleid neemt Mojo een grote vlucht; ze startten Lowlands festival, nemen North Sea Jazz over en initiëren de bouw van de toenmalige Heineken Music Hall. Sinds 2004 is hij officieel geen directeur meer, maar ‘consultant’, al wordt hij nog steeds ge-cc’d in alle belangrijke mails. Ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van Mojo wordt gewerkt aan een tentoonstelling in thuishaven Delft. Daarnaast is een boek gemaakt met bijdragen van onder anderen Anton Corbijn, Erwin Olaf, Wilfried de Jong, Ronald Giphart en Herman Brusselmans. Leon Ramakers is getrouwd met Renny Ramakers, medeoprichter van Droog Design. Afgelopen maand ontving hij de prestigieuze Gouden Harp voor zijn cruciale rol in de geschiedenis van de muziekindustrie in Nederland.

maandag 13 mei, 20.00
Grote zaal
Deze 153 mensen waren aanwezig