Hoosbuien die wijken onder water zetten, hittegolven boven de 40 graden of de Utrechtse Heuvelrug die afbrandt – dit is geen verre toekomst meer. Bovendien is klimaatschade voor steeds meer Nederlanders al realiteit: overstromingen, verzakkingen en ondraaglijke hitte in huis. Toch leven we vaak door alsof er niets aan de hand is. Neem de overstromingen in Valkenburg in 2021; er vielen in Nederland geen dodelijke slachtoffers en na de eerste schok zijn we allemaal weer overgegaan tot de orde van de dag. In Klimaatgetto’s laat journalist Christel Don zien hoe klimaatverandering onze huizen binnendringt en wie het hardst getroffen worden. Duidelijk wordt dat deze nieuwe realiteit vraagt om een omslag in denken en doen. Tijdens deze avond gaan we hierover in gesprek met de auteur en deskundigen en verkennen we hoe burgers en beleidsmakers hiermee aan de slag kunnen.

 

Over de sprekers

Christel Don is schrijver, spreker en journalist, onder meer voor NRC. Eerder schreef ze de veelbesproken boeken Afstandsmoeders en De meisjes van De Goede Herder, waarin ze donkere hoofdstukken uit de geschiedenis reconstrueerde en vrouwen een stem gaf die lang niet gehoord werden. Via haar boeken, lezingen en artikelen brengt ze kwesties rond historisch onrecht, uitsluiting en sociale ongelijkheid onder de aandacht.

Daan Prevoo is burgemeester van Valkenburg aan de Geul. Door zijn inzet, zichtbaarheid en empathie werd hij al snel het gezicht van de overstromingen in 2021, en dat is hij nog steeds. Hij vindt dat hij de morele verplichting heeft om zijn ervaringen ‘iedereen onder de neus te duwen’. Zijn inzichten in crisismanagement en herstelprocessen bieden waardevolle lessen voor klimaatbestendigheid.

Cathelijne Stoof is natuurbrandspecialist, verbonden aan de Wageningen Universiteit. Ze onderzoekt o.a. de impact van klimaatverandering op natuurbranden in niet-traditionele risicogebieden zoals noordwest Europa. Volgens Stoof moet Nederland niet alleen leven met water, maar is internationale kennis nodig om ook te leren leven met vuur. Ze is projectleider van PyroLife, een internationaal trainingsprogramma dat 15 promovendi uit heel Europa opleidt tot experts in integraal natuurbrandbeheer.

Sacha Stolp pioniert in klimaatadaptatie en stedelijke innovatie. Ze is een baanbreker om steden toekomstbestendig te maken. Ze werkt aan slimme, groene oplossingen voor extreme hitte, neerslag en droogte, zoals blauwgroene gebouwen, wateropvangsystemen in combinatie met sport en klimaatbestendige infrastructuur. Ook is ze lid van de klankbordgroep van KNMI-klimaatscenario’s.

Rob Sluijter is verbonden aan het KNMI. Hij houdt zich al 25 jaar bezig met het snel veranderende klimaat. De toename in frequentie en zwaarte van extreem weer, ook in ons land, baart hem grote zorgen. Sluijter leidt het Early Warning Centre dat als doel heeft om de impact van extreem weer zo laag mogelijk te houden door er zo vroeg en gedetailleerd mogelijk voor te waarschuwen. Daarbij staat het geven van handelingsperspectieven centraal.

Madeleen Helmer is sinds 2014 projectleider hitteadaptatie bij Klimaatverbond Nederland en sinds 2020 communitymanager Hitte en gezondheid bij Samen Klimaatbestendig. Daarvoor was zij oprichter en hoofd van het internationale Rode Kruis Klimaatcentrum.