Er is niks mooiers dan bijdragen aan een kansrijke toekomst voor kinderen en jongeren. Vanavond delen verschillende onderwijsprofessionals hoe zij dat doen. Samen gaan we aan de slag om van elkaar te leren en smeden we nieuwe samenwerkingen om zo kansengelijkheid in het onderwijs te bevorderen. Laat je inspireren door een keynote van Iliass El Hadioui. Luister naar de innovatieve ideeën van onderwijsprofessionals in de vorm van een panelgesprek en laat je live portretteren door Aruna Hoofs voor de website Kansengelijkheid in het Onderwijs om zo jouw ideeën te vereeuwigen. Ook is de expositie ‘Een ode aan de onderwijsprofessional’ te zien tijdens de avond van het programma.

Over de sprekers

Stads- en onderwijssocioloog Iliass El Hadioui is als wetenschappelijk docent verbonden aan de Department of Psychology, Education and Child Studies van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Verder is hij programmaleider binnen het cultuurveranderings -en professionaliseringsprogramma De Transformatieve School. Hij is als onderzoeksleider van het programma Transformaties in het Grootstedelijk Onderwijs bovendien verbonden aan de afdeling Sociologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam en is tevens gastwetenschapper aan de Universiteit van Antwerpen.

Aruna Hoofs is docent Nederlands op het vmbo en oprichter van het project Kansengelijkheid in het onderwijs, een platform met portretten van onderwijsprofessionals die hun ideeën over kansengelijkheid in het onderwijs delen.

Qichell Hasselbaink is eerstejaars student bestuurskunde en één van de oprichters van JARA. Tijdens haar jaren op het MBO heeft zij zich ingezet voor stagediscriminatie, inclusie & diversiteit en het welzijn van jongeren. Nu gaat zij verder met deze vraagstukken op het HBO.

Wouter van der Horst is Practor Mediawijsheid bij het gelijknamige practoraat. In deze rol doet Wouter onder andere onderzoek naar kansenongelijkheid in het mbo door het gebruik van onderwijstechnologie. Naast zijn rol als practor adviseert Wouter diverse nationale en internationale musea en onderwijsinstellingen op het gebied van educatie, burgerschap & technologie.

Yasin Yaylali is docent Nederlands, mede-oprichter van Meesters Met Dromen en mede-auteur van ‘Het geheim van de leraar’ (2023). Maar dit zijn lang niet de enige manieren waarop hij betrokken is bij het onderwijs en kansengelijkheid: hij is ook projectleider bij ‘Leraar voor een dag’ en ‘Amsterdamse klas’, regisseur van ‘Generatie VMBO’, YouTuber, programmamaker, bedenker van de serie ‘Hoe was jij op school?’ en mede-oprichter van ‘Zomer met dromen’ (zomerschool).

Milio van de Kamp is socioloog, universitair docent en auteur van het boek ‘Misschien moet je iets lager mikken’. In het huis waarin Milio van de Kamp opgroeit is regelmatig geen licht of warm water en in de buurt waar hij woont is criminaliteit aan de orde van de dag. Toch lukt hem uiteindelijk wat zovelen niet lukt: ontsnappen uit de armoede. Hoewel zijn docent hem adviseert ‘iets lager te mikken’, slaagt hij erin vanuit het vmbo de universiteit te bereiken. Maar de sociale stijging komt niet zonder offers. In ‘Misschien moet je iets lager mikken’ vertelt Milio aan de hand van zijn eigen ervaringen over de impact van armoede en kansenongelijkheid.

Claudia Anches is zorgcoördinator bij MBO College Almere bij team Zorg en is lid van het DIT (Diversiteit en Inclusie Team) van ROC van Amsterdam-Flevoland. Afgelopen 1.5 jaar was zij projectleider van het actieteam D&I Almere. Ze deden mee aan een onderzoek van de MBO Raad genaamd P8. Ze onderzochten interventies die kansengelijkheid bevorderen.
Yasmine Bayoumy is adviseur armoede, bestaanszekerheid en kansengelijkheid bij organisatie adviesbureau BMC. Ook in haar nevenfuncties zet zij zich in voor gelijkheid voor kinderen en jongeren in Amsterdam en probeert zij werelden aan elkaar te verbinden.
Tijdlijn
19:00 - 20:00u - Inloop met expositie

Leraren en andere geïnteresseerden ontmoeten elkaar en gaan in gesprek onder het genot van een hapje en een drankje. Bekijk ‘Een ode aan de onderwijsprofessional’.

20:00 - 22:00u - Programma Kansengelijkheid in het onderwijs

Start programma. Laat je inspireren door een keynote van Iliass El Hadioui. Luister naar de innovatieve ideeën van onderwijsprofessionals in de vorm van een panelgesprek en laat je live portretteren voor de website Kansengelijkheid in het Onderwijs .

Dit programma is ontwikkeld door
Partners