Pro Nieuw-West is een initiatief om rendabele oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen in Amsterdam Nieuw-West. Het initiatief komt vanuit de visie van Mendeleo en is een samenwerking van enthousiaste bewoners, lokale ondernemers en betrokken experts. De eerste uitdaging die Pro Nieuw-West oppakt is om kinderen en jongeren meer te laten bewegen. Daarmee richt het initiatief zich op drie maatschappelijke uitdagingen tegelijk: fysieke gezondheid, mentale gezondheid en sociale contacten. Het doel van deze avond is om betrokkenheid te creëren. Pro Nieuw-West wil Amsterdammers informeren over het belang van sport. Iedereen die zich wil aansluiten, goede ideeën heeft of op de hoogte gehouden wil worden is welkom.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over het programma

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren steeds minder gaan bewegen. Dit komt onder andere door onze aangepaste levensstijl, waarin bewegen minder noodzakelijk geworden is. Hobby’s zijn veranderd van altijd buiten spelen met je vriendjes, naar gamen of series kijken op de bank. Hoe ouder mensen worden, hoe meer lichamelijke activiteiten afnemen. Dit schetst een zeer onsportief toekomstbeeld.

Het blijkt daarnaast dat het eerste verlies in sportiviteit plaatsvindt rond je 12e levensjaar. Praktisch opgeleiden sporten minder dan theoretisch opgeleiden en door de corona-/energiecrisis is leven over het algemeen duurder geworden. Dit hint al op buurten of wijken die statistisch gezien problemen kunnen hebben met sportlidmaatschappen en/of de sportmotivatie. En dat terwijl sport van groot belang is voor de mentale, sociale en lichamelijke ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Het fundament voor de rest van je sportieve leven wordt gelegd in de kinderjaren. Hierdoor zou je verwachten dat het aanbod van sporten en bewegen in de openbare ruimte toe zou nemen. In Amsterdam Nieuw-West zie je dat er meer invulling zou kunnen worden gegeven aan deze maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid. Daarom is Pro Nieuw-West begonnen met een project om meer kinderen in Amsterdam passend te laten bewegen.

De voordelen van sport op je lichaam en geest zijn bekend. De uitwerkingen van weinig beweging tijdens de ontwikkeling van kinderen en jongeren dragen ze de rest van hun leven met zich mee. Door sport en beweging te stimuleren zijn de uitwerkingen op individuen en ook de maatschappij groot, namelijk:

  • Meer gezonde levensjaren.
  • Minder kans op obesitas.
  • Minder schooluitval.
  • Betere resultaten op school.
  • Beter inkomen.
  • Lagere zorgkosten.
  • Minder ziekteverzuim.
  • Fit, energiek en gezond gevoel.
  • Minder dementie.

Pro Nieuw-West werkt toe naar een eindproduct dat kinderen stimuleert meer te gaan sporten, op dit moment is het initiatief nog in de beginfase waarbij wordt onderzocht welke manier hiervoor de beste oplossing is. Deze avond is dan ook nog niet direct gericht aan kinderen en jongeren, maar is bedoelt om te informeren en om interessante gesprekken te laten ontstaan.

Over de initiatiefnemers

Merwin Feitsma (38) is sociaal ondernemer en initiatiefnemer van Pro Nieuw-West. Zijn marketing-innovatiebureau Mendeleo ontwikkelt rendabele oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen. Feitsma groeide op in Leeuwarden en studeerde werktuigbouwkunde en industrieel ontwerpen aan de TU Delft. Hij woont nu in Slotermeer en is erg actief in de buurt. Zo is hij mede-oprichter van Vereniging Wij Zijn Plein ’40-’45 en heeft hij samen met Willie Krop Woordenschatjes nieuw leven ingeblazen.

Bas Dingen (32) is een projectmanager, met opdrachten in de zorg, het onderwijs en de overheid. Hij rijdt in zijn vrije tijd motor en sport graag. Opgegroeid in Malawi (Afrika) en Nepal (Azie). Heeft een studie Technische Bedrijfskunde in Groningen afgerond en woont nu in Amsterdam-West in de Kolenkitbuurt.

Merwin en Bas kennen elkaar uit hun studententijd, waar ze samen instructeurs waren op een zeilschool in Friesland. Nu werken ze bijna een jaar samen aan oplossingen voor het motiveren van sport, gericht op kinderen en jongeren uit de buurt.