De Stad
Podium Nieuw Wij

Inclusie: tussen polderen en polariseren

Is inclusie de weg naar een nieuw wij? Met o.a. Halleh Gorashi, Jerry Afriyie en Fatima Elatik.
woensdag 11 dec 2019, 20.00
wo 11 dec 2019, 20.00
IJ Zaal

‘Inclusie’ lijkt het nieuwe toverwoord. De overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs omarmen allen diversiteit als de weg naar meer inclusie. Er wordt veel over gepraat en geschreven, maar wat verandert er uiteindelijk in de praktijk? Vanavond gaan we het hebben over de betekenis van het begrip inclusie, waarom 'inclusie' en 'diversiteit' niet hetzelfde zijn, over goede en minder goede voorbeelden van inclusie en waarom polderen en polariseren beide nodig zijn om tot verandering te komen. Is inclusie de weg naar een nieuw wij?

Programma

Wat gaan we doen?
We  openen de avond met Manuela Kalsky. Waarom is een nieuw wij nodig? Vervolgens zal Halleh Ghorashi de term inclusie introduceren. In het panel gesprek met Abigail Norville en Max de Ploeg staat vervolgens de vraag centraal: is inclusie de weg naar een nieuw wij? Nadat we meer te weten zijn gekomen over het gebruik van de term ‘inclusie’, richten we ons op de vraag: Hoe komen we tot een nieuw wij? Jerry Afriyie introduceert de afweging tussen polderen en polariseren. In een panel gesprek met onder andere Chantal Suissa, Fatima Elatik en Lody van der Kamp kijken we naar hoe de weg naar een nieuw wij eruit moet zien.

Ayoub Kharkach zal zorgen voor de muzikale intermezzo’s tijdens deze avond. Volg Ayoub, Ayokémusic, hier.

Met bijdragen van

Manuela Kalsky
In het werk van Manuela Kalsky staat het overbruggen van wij/zij tegenstellingen in de samenleving centraal. In dit kader zette zij in 2008 in samenwerking het ministerie van VROM de website nieuwwij.nl op. Daarnaast is ze is directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving en bekleedt ze de Eward Schillebeeckx leerstoel voor Theologie en Samenleving aan de Vrije Universiteit.

Halleh Ghorashi
Halleh Ghorashi is sinds september 2012 werkzaam als Hoogleraar Diversiteit en Integratie bij de afdeling Sociologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tevens is zij Kroonlid van de SER.

Abigail Norville
Abigail Norville is plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarvoor was ze onder andere directeur Human Resources, Ontwikkeling, Communicatie en Juridische Zaken bij de Gemeente Rotterdam, waar zij zich inzette voor een inclusief ambtenaren bestand.

Jerry Afriyie
Als oprichter van stichting Nederland Wordt Beter zet Jerry Afriyie zich onder andere in voor een inclusief sinterklaasfeest, inclusie in het onderwijs en de herdenking van Nederlands koloniale en slavernij verleden. Daarnaast is hij onder meer dichter en programma adviseur bij Pakhuis de Zwijger.

Chantal Suissa
Chantal Suissa heeft diverse succesvolle programma’s opgezet om groepen in de samenleving met elkaar te verbinden en discriminatie en uitsluiting tegen te gaan, zoals Mo & Moos: Vriendschap en leiderschap in Mokum, Rechtstaat in de Klas en Leer Je Buren Kennen. Tevens is zij adviseur bij Nieuw Wij.

Fatima Elatik
Fatima Elatik zet zich al jaren in voor Amsterdam. Ze zat in de gemeenteraad en was stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Oost. Daarnaast was ze programmadirecteur van ‘Politie van Iedereen’. Fatima is nu consultant en helpt bedrijven en organisaties met het realiseren van bedrijfsdoelen door voornamelijk verandermanagement en coaching in te zetten.

Lody van de Kamp
Lody van de Kamp zet zich al jaren in voor het bevorderen van interreligieuze dialoog. Van de Kamp was rabbijn in Rotterdam en Amsterdam. Samen met zijn vriend Saïd Bensellam adviseert hij overheden op het gebied van radicaliserende jongeren. Daarnaast schreef Lody van de Kamp o.a. het boek ‘Over muren heen’, een briefwisseling tussen hem en Oumaima Al Abdellaoui, een jonge moslima.

Podium Nieuw Wij

Podium Nieuw Wij is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het verbinden van verschillen centraal staat. Actuele maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van levensbeschouwelijke en culturele diversiteit vormen het uitgangspunt. Dit jaar hebben Nieuw Wij en Pakhuis de Zwijger de krachten gebundeld om de eerste editie neer te zetten.

woensdag 11 dec 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 148 mensen waren aanwezig