Toxic masculinity wordt in het kielzog van #MeToo steeds vaker aan de kaak gesteld. Toch heeft giftig gedrag nog altijd aantrekkingskracht op mensen die van mannen houden. Joris van der Geest werd geïntrigeerd door deze paradox (en de patronen daarachter) en vond in de omkering van Faust een originele vorm om daarmee te spelen. Is het als goedwillende man mogelijk het goede te doen, op het hedendaags mijnenveld van consent, seksisme en privileges? Het moet beter, en tegelijk heeft giftig mannelijk gedrag nog steeds aantrekkingskracht op mensen die van mannen houden. ‘Iedereen is Faust’ onderzoekt op humoristische en confronterende wijze de (maatschappelijke) patronen achter deze paradox.
Met deze roman, waarin zowel de uitvergroting als omkering van traditionele man-vrouwpatronen een plek krijgen, wil hij vanuit nieuwe perspectieven inzicht geven in discussies over gender gap, consent en giftig gedrag. Tijdens dit programma zullen diverse sprekers vanuit verschillende perspectieven ingaan op de thema’s toxische mannelijkheid en consent.
Over het boek
Raphael is een misogyne en bloedmooie millennial die ogenschijnlijk ongestoord zijn hedonistisch leven leidt tussen acteurs en reclamepersonen in hedendaags Amsterdam. Maar deze klootzak is de inzet van een weddenschap tussen hogere machten, en wordt zowel speler als speelbal in een epische strijd tussen goed en kwaad. Na een ontmoeting met de intrigerende Nagissa wordt hij, zeer tegen zijn zin, Gutmensch. Plotseling kan hij niet anders dan vegan eten, opkomen voor arme koffieboeren en vrouwen met respect behandelen. Als het strijdtoneel verschuift van Amsterdam naar Teheran, krijgen zijn dilemma’s een nieuw perspectief en wordt de inzet verhoogd tot alles of niets.
Met enig duivels genoegen creëerde Joris ‘Raphael’, een woest aantrekkelijke klootzak die vrouwen seksueel vernedert, en daarmee weg lijkt te komen, tot hij Nagissa ontmoet. De omkering van Goethe’s Faust gaf hem houvast en vrijheid in het complexe spel tussen ‘goed’ en ‘kwaad’. Met deze roman, waarin zowel de uitvergroting als omkering van traditionele man-vrouwpatronen een plek krijgen, wil Joris vanuit nieuwe perspectieven inzicht geven in discussies over gender gap, consent en giftig gedrag.’
Over de sprekers
Joris van der Geest is schrijver, investment banker en tantraleraar en bracht na zijn opleiding aan de Schrijversvakschool zijn eerste roman uit, getiteld ‘De oneindige marshmallow test’. Zijn literaire talent kwam ook tot uiting in korte verhalen die hij publiceerde in gerenommeerde publicaties, waaronder Hollands Maandblad.
Het Financieel Dagblad erkende het buitengewone karakter van zijn debuutroman door het te benoemen tot de tweede beste boek van het jaar. In hun recensie benadrukten ze met name het geniaal geschreven hallucinogene slot, dat naar meer smaakt. Joris van der Geest combineert op unieke wijze zijn vaardigheden als schrijver, zijn expertise in de financiële wereld als investment banker, en zijn rol als tantraleraar, waardoor hij een veelzijdige en boeiende persoonlijkheid is binnen verschillende domeinen. Zo heeft hij ook inzichten uit de tantra over toxic masculinity en consent geïntegreerd in zijn roman.
Tijn de Jong hecht veel waarde aan één ding: zachtheid behouden. In een wereld die steeds harder lijkt te worden, wil hij actief geloven in de kracht van empathie en zachtheid. Het aangaan van gesprekken van mens tot mens en naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar. Tijn is theatermaker, acteur, spreker en activist. Op zijn Instagram deelt hij zijn eigen ervaringen en bespreekt hij maatschappelijke kwesties. Zijn doel is taboes te doorbreken en vooroordelen, stereotypen en discriminatie te verminderen. Als transgender en non-binair persoon is Tijn een expert op het gebied van seksuele en genderdiversiteit. Het gemeenschappelijke thema in zijn werk is zijn persoonlijke ervaringen, zowel rondom zijn genderidentiteit en seksualiteit als zijn ervaringen met seksueel geweld en trauma. Tijn hoopt een stukje representatie te bieden dat hij zelf enorm heeft gemist. Hij zet zich actief in voor de emancipatie en inclusie van de LGBTQIA+ gemeenschap en voor een open-minded, maar bovenal zachtere wereld.
Vlamousse, bestaande uit Maya van As en Brigitte van Bakel weet als geen ander grote maatschappelijke thema’s op hilarische wijze persoonlijk en herkenbaar te maken. Ze wonnen in 2019 de studentenjuryprijs op het Leids Cabaret Festival, werden in datzelfde jaar als eerste kleinkunstduo geselecteerd voor de 3packagedeal van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en schreven hun eerste voorstelling Saampies die met vier sterren bekroond werd in TROUW. In 2022 schitterden ze als finalisten in het BNNVARA programma Ik ga stuk. Hun tweede voorstelling In den beginne (Keuze van de criticus – Theaterkrant) draait om één vraag: Waarom willen twee vrouwen met rammelende eierstokken WEL vader worden maar GEEN moeder? Bewapend met humor en genadeloze eerlijkheid nemen ze je mee naar waar het allemaal begon en trekken daarbij hun ouders uit hun Godenrol, Maria van d’r sokkel en hun binnenwereld naar buiten.
Nina-Elisa Euson, is een actrice en theatermaker, geboren in Limburg, woonachtig in Amsterdam. Met haar masterdiploma (MSc Psychology) op zak, besloot ze radicaal het roer om te gooien en haar droom achterna te gaan. Na twee jaar makende speler te zijn bij WijZijnDox en vervolgens haar opleiding aan de toneelschool Maastricht is ze vol voor het acteren en theatermaken gegaan. Momenteel werkt Nina-Elisa als freelance actrice, regisseur en schrijfster aan verschillende projecten zoals (korte) films, toneelstukken en commercials. Zelf staat ze graag op de planken als actrice, maar alleen daar waar ze ook wordt uitgedaagd en uitgenodigd om inhoudelijk mee te denken over het werk. Thema’s die zij kiest voor haar werk zijn vaak maatschappelijk geëngageerd of post-apocalyptisch.
Philip Huff, is schrijver en regisseur. Hij publiceerde vijf romans, een verhalenbundel, een essaybundel, een dichtbundel en een novelle en regisseerde twee korte films. Drie van zijn boeken zijn verfilmd, waarvoor hij het scenario heeft geschreven. Momenteel werkt hij aan zijn eerste speelfilm als scenarist en regisseur, Tussen hond en wolf.