Global Trends

Iedereen aan de Ritalin

Studenten ervaren steeds meer studiedruk. Wat is de relatie tussen deze toenemende studiedruk en prestatieverhogende middelen?
vrijdag 24 jan, 20.00
vr 24 jan, 20.00
Studio

Urenlang in de UB zitten totdat je in slaap valt en toch nog een koffie halen om net wat langer door te kunnen leren voor dat belangrijke tentamen. Bijna iedere student heeft dit weleens meegemaakt. Maar wat als de studiedruk te hoog wordt waardoor we doorslaan en te weinig slapen of grijpen naar prestatieverhogende middelen? Voor veel studenten is dit de realiteit. Wat zijn de gevolgen van deze ontwikkeling? En hoe lossen we dit op?

Met in dit programma onder anderen

Laurens Landeweerd
Filosoof bij Institute for Science in Society bij Radboud Universiteit Nijmegen
Juul Op den Kamp
Filmmaker
Claudia van der Heijde
Gepromoveerd psycholoog verbonden aan Bureau Studentenartsen UvA
Michelle van der Horst
Junior wetenschappelijk medewerker Trimbos Instituut

Documentairemaakster Juul op den Kamp volgde studenten in de Verenigde Staten die carrière willen maken en bereid zijn alles daarvoor op te geven, zelfs hun fysieke en mentale gezondheid. In de documentaire ‘Onder Druk’ zie je hoe deze studenten onder andere naar prestatieverhogende middelen grijpen om dit doel te bereiken. Deze avond laten we de documentaire ‘Onder Druk’ zien en gaan we in gesprek met Juul over haar motief achter de documentaire. Ook vragen we haar naar de verschillen tussen de Verenigde Staten en Nederland wat betreft prestatiedruk.

Hoe kunnen we een juiste balans vinden tussen tussen individu en werk, mens en gemeenschap zonder naar prestatieverhogende middelen als Aderall of Ritalin te grijpen? En hoe voorkomen we een steeds maar groeiende eis om steeds beter te presteren? Hier zal Laurens Landeweerd, filosoof bij Institute for Science in Society van Radboud Universiteit Nijmegen, ons meer over vertellen.

Hoe gaat het eigenlijk met de studenten? Is de prestatiedruk echt zo hoog als we horen? En waar kunnen studenten terecht die voelen dat de druk te hoog wordt? Deze vragen gaan we voorleggen aan Claudia van der Heijde die werkzaam is bij Bureau Studentenartsen.

Michelle van der Horst van het Trimbos Instituut zal ons deze avond meer vertellen over de werking van Ritalin. Wat doet Ritalin met je? Wat zijn de gevolgen van Ritalingebruik? Maar ook: welke prestatieverhogende middelen zijn er nog meer? Zo hopen we inzicht te krijgen in het middel wat steeds meer onder studenten gebruikt schijnt te worden.

Kan je er niet bij zijn? Het nagesprek met de sprekers kan worden teruggekeken.

Kom na dit programma over studiedruk samen met ons en andere studenten even de druk verlagen in het café van Pakhuis de Zwijger. 

 

vrijdag 24 jan, 20.00
Studio
Deze 48 mensen waren aanwezig