Hout en andere biobased bouwmaterialen worden steeds vaker in de bouw- en ontwikkelsector toegepast. Prachtige projecten laten de veelzijdige mogelijkheden zien. Deze ‘houtbouw hosanna’ is niet onterecht, maar deze omslag naar een schonere bouw gaat ook gepaard met de nodige uitdagingen. Tijdens deze avond delen we samen met professionals in alle openheid ervaringen en learnings. Want voldoende kennis en kunde bij ontwerpers en bouwers is van essentieel belang om de transitie te laten slagen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Meer sprekers worden z.s.m. bekend gemaakt.

Hout en andere biobased bouwmaterialen worden steeds vaker in de bouw- en ontwikkelsector toegepast. De grote transitie naar een klimaat neutrale bouw is niet meer te stoppen. Prachtige voorbeelden laten de veelzijdige mogelijkheden zien.

Die ‘houtbouw hosanna’ is niet onterecht, maar houtbouw is echt een specialistische tak van sport die vraagt om grondige kennis en ervaring. Op het gebied van technische detaillering, brandveiligheid, akoestiek, vocht, materiaalkennis en planning zitten we in een voor veel starters maar ook gevestigde bouwers fase van een nieuwe ontwerp- en bouwcultuur.

Houtbouw wordt al kritisch bekeken; de opschaling ervan kan gaan lijden onder negatieve perceptie door professionals én het grote publiek. Dat zou doodzonde zijn, want er is voldoende kennis en ervaring beschikbaar om dit te voorkomen. Houtbouw op zichzelf is immers niet nieuw maar de schaal waarop het nu wordt opgepakt wel.

  • Hoe kunnen we ‘de urgentie van competentie’ breed over het voetlicht brengen?
  • Kunnen we intensiever leren van elkaar bij de groeiende populariteit van houtbouw?
  • Op welke wijze kunnen we de nieuwe houtbouwers van voldoende kennis voorzien?
  • Zijn er terugkerende fouten binnen houtbouw, die we in openheid durven te delen

Graag delen we op deze avond in alle openheid met de professionals in de houtbouwsector welke oplossingen goed werken en welke niet. De toekomst van houtbouw verdient een gedegen fundament!

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
ProgrammareeksHoutbouw

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkeld waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken?