Hout en andere biobased bouwmaterialen worden steeds vaker in de bouw- en ontwikkelsector toegepast. Prachtige projecten laten de veelzijdige mogelijkheden zien en dit wordt dan ook uitbundig getoond tijdens bijeenkomsten en in de media. Deze ‘houtbouw hosanna’ is niet onterecht, maar in de omslag naar deze schonere bouwmethode worden ook onnodige gebreken ontdekt. Tijdens deze avond delen we samen met professionals in alle openheid ervaringen en learnings.
Meer sprekers worden z.s.m. bekend gemaakt.
Houtbouw is echt een specialisme. Op het gebied van technische detaillering, brandveiligheid, akoestiek, vocht, materiaalkennis en planning luidt het de fase in van een nieuwe ontwerp- en bouwcultuur. Dat vraagt om grondige kennis en ervaring, zo blijkt ook uit inspecties. Die tonen met enige regelmaat bouwfouten en gebreken aan, ontstaan door onvoldoende kennis en kunde bij ontwerpers en bouwers.
Onnodig, want er is voldoende kennis en ervaring beschikbaar om dit te voorkomen. Houtbouw op zichzelf is immers niet nieuw, maar de schaal waarop het nu wordt opgepakt wel. Aangezien houtbouw al onder een loep ligt, kan die opschaling gaan lijden onder de negatieve perceptie door professionals én het grote publiek. De toekomst van houtbouw verdient juist een gedegen fundament!
Tijdens ‘Houtbouw is goud, maar kan ook fout’ belichten we deze minder populaire, maar evenzo belangrijke kant van de materiaaltransitie. We gaan met professionals en publiek in gesprek over het groeiende belang van een gedegen opleiding, vakkennis en vakkundigheid voor iedereen die werkt met hout als bouwmateriaal. Op zoek naar antwoorden op vragen als:
- Hoe kunnen we ‘de urgentie van competentie’ breed over het voetlicht brengen?
- Kunnen we intensiever leren van elkaar bij de groeiende populariteit van houtbouw?
- Op welke wijze kunnen we de nieuwe houtbouwers van voldoende kennis voorzien?
- Zijn er terugkerende fouten binnen houtbouw, die we in openheid durven te delen?