Bijna iedereen in onze samenleving krijgt met anticonceptie te maken; jijzelf en/of je (bed)partner kunt kiezen voor een passend voorbehoedsmiddel. Maar waarom praten we niet meer over deze keuze en de verschillende mogelijkheden die er zijn? Op 26 september is het Wereld Anticonceptiedag en wordt de korte documentaire ‘Hormonaal’ uitgezonden door BNN/Vara. In Pakhuis de Zwijger bekijken we de film ‘Hormonaal’ samen en gaan we daarna in gesprek met makers Pien van Grinsven en Nynke Bonnema, experts, ervaringsdeskundigen en met jullie, het publiek.

Hormonale anticonceptie wordt voorgeschreven aan mensen vanaf 11 jaar oud, na een gesprek van tien minuten bij de huisarts. Het wordt genomen om zwangerschap te voorkomen, maar ook tegen krampen, puistjes of een onregelmatige cyclus. Meer dan 60% van de Nederlandse vruchtbare vrouwen neemt een vorm van hormonale anticonceptie. Tegelijkertijd weten we dat hormonen effecten kunnen hebben op ons libido, stemming, partnerkeuze, stressreactie, vertering, de vorm van onze hersenen, en soms de kans op suïcide en angsten vergroot. Waarom praten we niet meer over deze keuze en de verschillende mogelijkheden die er zijn?

Over de film

Hormonaal (’22) is een korte documentaire over de onzichtbare wereld van hormonale anticonceptie. In een speelse mix van echte verhalen, dans en wetenschap, verkennen we alles wat we weten – en niet weten – over datgene waar bijna iedereen met een baarmoeder mee te maken krijgt: hormonale anticonceptie. In Hormonaal worden echte verhalen van verschillende vrouwen door danser Bodine Sutorius belichaamd: waar de ene vrouw zich door het nemen van hormonen meer zichzelf voelt, raakt de ander verloren. Hormonaal onderzoekt wat we voelen, wat we weten en ook vooral wat we nog niet weten over hormonale anticonceptie.

Over de sprekers

Pien van Grinsven (1990) maakt films. Na een studie politicologie werd ze toegelaten tot documentairemaster Doc Nomads, waarvoor ze een film maakte in Lissabon, Boedapest en Brussel. Haar afstudeerfilm doei (’18) werd vertoond op festivals wereldwijd en opgenomen in de collectie van Cinetree. Ze werkt als onafhankelijk filmmaker en researcher, pendelend tussen Nederland en België.

Als aanjager van feministische projecten zet Eva de Goeij zich in voor een betere wereld. Zo startte ze het initiatief Abortusbuddy’s, de campagne Abortus Redt Levens en richtte ze cliëntenorganisatie Ava op. In de publieke sector werkte Eva als beleidsadviseur bij de Rijksoverheid, was universitair werkgroepdocent, programmamanager bij het Humanistisch Verbond en publiceerde meerdere wetenschappelijke artikelen. Ze is van origine neurowetenschapper.

Rik Lunsen is arts-seksuoloog en heeft meer dan veertig jaar ervaring op het gebied van seksuologie en seksuele gezondheid. Na zijn promotieonderzoek in 1986 was hij dertig jaar (tot 2017) hoofd van de afdeling Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie van het AMC te Amsterdam. Daarnaast was hij medeoprichter van Stichting Anticonceptie Nederland – een stichting met het doel om de toenmalige hiaten in voorlichting over anticonceptie op te vullen. Hij is auteur van talloze (wetenschappelijke) artikelen over anticonceptie en seksualiteit en publiceerde in 2017 samen met Ellen Laan het boek ‘Seks, een leven lang leren’. Afgelopen april verscheen het vervolg daarop: ‘De waarheid over seks. Plezier en gendergelijkheid op planeet Aarde’.

Ineke van der Vlugt is sociaal wetenschapper en sinds 2006 werkzaam bij Rutgers. Ze is sinds 2017 programmamanager anticonceptie & abortus. Ze zet zich in voor betere toegang tot anticonceptie en abortus, gedeelde m/v verantwoordelijkheid en zelfregie over kinderwens en vrijheid van keuzen. Bijzondere aandacht gaat uit naar jong volwassenen, groepen in kwetsbare omstandigheden en risicogroepen. Ze is inhoudelijk expert op anticonceptie en abortus, gender-sensitief en cultuur-inclusief werken en maakt zich sterk voor positieve seksualiteit. Ze stuurt verschillende projecten aan en is o.a. projectleider van Nu Niet Zwanger.

Huisarts in opleiding Aydan Kumcu heeft klinische ervaring op verschillende afdelingen in het ziekenhuis en werkt sinds maart 2023 in een huisartsenpraktijk in Soest. Ze heeft regelmatig te maken met vragen over anticonceptie tijdens het spreekuur. Aydan wil als huisarts bijdragen met goede voorlichting over seksuele en reproductieve gezondheid voor elke vrouw, ongeacht haar culturele achtergrond. Ze is lid van team content van cliëntenorganisatie Ava.
Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Julia Muller
Cultural Programmaker and Researcher