Amsterdam heeft de ambitie om 25% van het geconsumeerde voedsel uit de regio te betrekken. Maar kennen we de mensen die ons eten verbouwen eigenlijk wel? Tijdens het Groene Filmfestival brengen we de werelden van stad en platteland dichter bij elkaar. Voedselproducenten en consumenten ontmoeten elkaar en gaan in gesprek. Zo bouwen we aan wederzijds begrip, samenwerking en een veerkrachtiger voedselsysteem. Op 19 juni vertonen we de film Holy Shit bij Treehouse NDSM als onderdeel van het Groene Filmfestival. Deze documentaire gaat over de rol van menselijke poep en plas in onze voedselkringloop en onderzoekt de taboes en mogelijkheden ervan. Voorafgaand aan het programma kun je genieten van bijzondere hapjes van de Vegan Bear Chef in NDSM Treehouse.

Over Treehouse NDSM

Treehouse NDSM is een plek waar makers, denkers en doeners samenkomen rondom urgente thema’s als klimaat, voedsel en gemeenschap.

Adres: T.T. Neveritaweg 55-57, 1033 WB Amsterdam

Over Holy Shit

Deze documentaire onderzoekt het potentieel van menselijke poep en plas. Samen met vooraanstaande biologen, ecologen en politici onderzoeken de makers hoe wij met onze kringspier de voedselkringloop kunnen sluiten en welke taboes en regels ons hierin nog tegenhouden.

Over de sprekers

Yanna Hoek is mede-maker van de documentaire Holy Shit. Als strateeg bij Stichting Rondgang en producent van Holy Shit zet ze zich in voor het oplossen van ingewikkelde klimaat- en voedselvraagstukken, en bouwt ze bruggen tussen sectoren en mensen die normaal niet met elkaar in zee gaan.

Jeroen van Herk is landschapsecoloog en consultant. Hij verbindt ecologie, ruimtelijke planning en projectmanagement. Hij werkte voor waterschappen, provincies en natuurorganisaties in binnen- en buitenland. Als mede-initiatiefnemer en voorzitter van De Groene Stelling zet Jeroen zich in voor het versterken van het landschap rond Amsterdam, met initiatieven op het snijvlak van natuur, water en leefkwaliteit.

Restaurant Elixer is een sociaal-circulair restaurant in de Indische Buurt. We maken gezond eten, duurzaamheid en circulaire ideeën toegankelijk en aantrekkelijk – samen met én voor de buurt. Onze winst, tijd en kennis investeren we in sociale en groene buurtprojecten. Eva Evers is medeoprichter en chef, en India Rose Klap ontwikkelt programma’s die Elixer verbinden met de buurt op sociaal en groen vlak. Samen bouwen ze aan een plek voor goed eten, ontmoeting en verandering.

Over het Groene Filmfestival

Tijdens het Groene Filmfestival reizen we langs diverse locaties in en rondom Amsterdam – van boerderijen en buurthuizen tot bioscopen – en vertonen inspirerende documentaires over natuur, landbouw, en voedselproductie, gevolgd door verdiepende gesprekken met het publiek. Wat betekent voedsel voor jou? Hoe ziet een toekomstbestendig landschap eruit? En welke rol kunnen wij daarin spelen – als burger, boer of beleidsmaker?

Samen staan we stil bij het veranderende landschap dat ons voedt en verbindt. We onderzoeken hoe voedselproductie, natuur en leefomgeving met elkaar verweven zijn – en hoe we samen kunnen bouwen aan een toekomst waarin mens en omgeving in balans zijn.

Door de lens van film en in open dialoog creëren we bewustwording over duurzaamheid en maken we ruimte voor nieuwe perspectieven. Kom kijken, luisteren en meepraten over een toekomst waarin voedsel en landschap ons verbindt.

Over De Groene Stelling

De Groene Stelling is een coalitie van maatschappelijke partijen, boeren, bewoners en bedrijven die samenwerken aan een productief en biodivers landschap binnen de oude Stelling van Amsterdam. Met programma’s en projecten die verbinden, zetten we ons in voor een toekomst waarin boeren goed kunnen boeren, natuur de ruimte krijgt en het landschap toegankelijk blijft voor iedereen.

De Groene stelling richt zich op drie pijlers:

  1. Gezond voedsel en een goed verdienmodel voor de boer
  2. Meer ruimte voor water en natuur
  3. Een mooi en toegankelijk landschap voor bewoners

Hapje en drankje vooraf

Voorafgaand aan het programma kun je genieten van een bijzondere maaltijd van de Vegan Bear Chef in NDSM Treehouse.

Vegan Bear Chef is een creatieve kok, gericht op duurzame, plantaardige gerechten met een zero-waste aanpak, waarbij vaak geredde of over het hoofd geziene ingrediënten worden gebruikt. Via workshops, diners en door kunst geïnspireerde menu’s brengt Vegan Bear Chef mensen samen rond eten dat zowel betekenisvol als toegankelijk is.

Voor dit evenement presenteert Vegan Bear Chef:

The Second Chance Meatloaf Sandwich – een krokant veganistisch broodje gemaakt van overgebleven brood dat is omgetoverd tot een hartige loaf, geserveerd met verse sla, tomaat en een licht pittige tomatensaus. Een smaakvolle zero-waste optie, speciaal gemaakt voor deze avond.
Prijs: €4,50

Mini Fruit-Rescue Pastries – fijne vegan bladerdeegschelpjes gevuld met romige plantaardige custard en getopt met zoet, gered seizoensfruit. Een verrukkelijke zero-waste traktatie die overtollig fruit omtovert tot een smaakvol dessert.
Prijs: €2,00

 

ProgrammareeksHet Groene Filmfestival

Tijdens het Groene Filmfestival reizen we langs diverse locaties in en rondom Amsterdam – van boerderijen en buurthuizen tot bioscopen – en vertonen inspirerende documentaires over natuur, landbouw, en voedselproductie, gevolgd door verdiepende gesprekken met het publiek. Wat betekent voedsel voor jou? Hoe ziet een toekomstbestendig landschap eruit? En welke rol kunnen wij daarin spelen – als burger, boer of beleidsmaker?