Van demonstraties tot directe acties, steeds meer mensen organiseren zich en laten niet meer op zich wachten. Logischerwijs zijn sociale bewegingen geneigd om actie te voeren binnen de kaders van hun specialisatie: anti-racisme, feminisme, huisvesting, klimaat etc. Toch begint het besef steeds meer in te dalen dat deze velden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom bespreken we deze avond waar de raakvlakken liggen tussen de specialisaties en hoe zij zich tot elkaar verhouden. In hoeverre kan een holistische benadering geïntegreerd worden in samenwerking tussen sociale bewegingen? En hoe moet je je als sociale beweging dan organiseren?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Tijdens het programma richten wij ons aan de ene kant op de onderlinge verbondenheid tussen verschillende sociale bewegingen: Hoe is bijvoorbeeld de strijd tegen klimaatverandering verbonden met de strijd tegen racisme? En wat is het belang bij het erkennen van deze holistische benadering binnen activisme? Aan de andere kant gaan we in op de mogelijkheden tot samenwerking tussen sociale bewegingen vanuit een holistisch perspectief. In hoeverre bestaat deze samenwerking al, en wat valt er te winnen bij toekomstige samenwerking?

We gaan hierover in gesprek met woordvoerders van verschillende sociale bewegingen:

  • Melissa Koutouzis is mede-initiatiefnemer van het Woonprotest uit Amsterdam. Zij spreekt vanavond namens de beweging die het grote woonprotest heeft opgezet afgelopen najaar, waar meer dan 15.000 demonstranten op af zijn gekomen.
  • Max Arto de Ploeg is mede-oprichter van stichting Aralez, een pan-dekoloniaal netwerk in Amsterdam, die actief de samenwerking tussen organisaties bevordert met het oog op dekolonisatie. Naast zijn werk bij Aralez richt hij zich als projectleider Week Tegen Racisme en als programmamaker bij Pakhuis de Zwijger veel op samenwerking tussen verschillende groepen en bewegingen.
  • Robin Bruisje is al een aantal jaar activist bij Extinction Rebellion. Met de afdeling XR-Fashion strijdt hen voor een rechtvaardige mode-industrie.
  • Saida Derrazi is mede-initatiefnemer van S.P.E.A.K. en voorzitter van Comité 21 maart. S.P.E.A.K. is een feministisch collectief voor moslimvrouwen, dat vanuit een intersectioneel perspectief tewerk gaat in hun strijd tegen racisme, islamofobie en uitsluiting.

Deze avond zal Benjamin Fro, een Amsterdamse singer-songrapper, optreden. Met zijn woorden en muziek inspireert hij mensen en brengt ze samen.