Gebroken gezondheidszorg, ongelijkheid, kwetsbare distributieketens, klimaatverandering… Het zijn enkele van de dieperliggende, structurele crises waar onze samenleving mee te kampen heeft en die elk parten hebben gespeeld tijdens de pandemie. In zijn boek ‘De Mythes van de Toekomst’ legt toekomstonderzoeker Yannick Dujardin deze crises bloot en ontleedt hij het wereldbeeld – met bijhorende assumpties, verhalen en mythes over de mens, de maatschappij en de toekomst – dat verscholen zit achter onze maatschappelijke organisatie. Tijdens deze presentatie stelt Yannick zijn boek voor en gaat hij in gesprek met experts over hoe toekomstonderzoek kan helpen om ons dominante wereldbeeld in vraag te stellen en te deconstrueren, om vervolgens betere toekomstalternatieven te verbeelden.
Wat gaan we doen?
We starten de avond met Yannick Dujardin, toekomstonderzoeker en docent aan de Erasmushogeschool Brussel. Hij voert toekomstverkenningen uit voor diverse organisaties en onderzoekt de rol van media-, kunst- en designprocessen in het ontwikkelen van toekomstgeletterdheid. In zijn boek De Mythes van de Toekomst legt Yannick de mythes in ons denken bloot, en reikt hij technieken aan om op gegronde en structurele wijze alternatieve toekomsten te verbeelden.
Tijdens de avond zal Yannick tweemaal voordragen uit zijn werk, eerst om de huidige situatie te duiden (en hoe we daar zijn gekomen), en vervolgens om vooruit te blikken naar de toekomst van het toekomstdenken. Hij gaat hierover in gesprek met:
- Rolinka Kattouw is leider van de Next Nature Academy: de leerprogramma’s van Next Nature. Daarnaast stuurt zij als Lab Lead het onderzoek en de opstart van Next Nature projecten aan. Next Nature is een internationaal netwerk van makers, denkers, opvoeders en ondersteuners –voor iedereen die geïnteresseerd is in het debat over de toekomst, waarin biologie en technologie samensmelten.
- Christiaan Fruneaux is medeoprichter van Studio Monnik, een studio voor futurologie waar onderzoek wordt gedaan naar langlopende maatschappelijke trends en toekomstscenario’s worden ontwikkeld. Samen met Edwin Gardner startte hij De Chrononauten Atlas van het Lange Nu: een nieuwsbrief en communityplatform over langlopende trends, historisch-futuristische denkramen en toekomstscenario’s.
- Abel van Gijlswijk is bekend als frontman van de Nederlandse punkband Hang Youth, opgericht in 2015. Met nummers als “JE HAAT GEEN MAANDAG, JE HAAT KAPITALISME”, “JULLIE HEBBEN 24 UUR”, en de recente single “IN DE ARMEN VAN EEN FASCIST”, verwoorden ze de sociale onvrede die heerst in de huidige neoliberale samenleving. Abel en zijn gedachtegoed stonden centraal in de VPRO Tegenlicht documentaire Rebranding Chaos.
Foto Yannick Dujardin ©An Clapdorp.