De wereld is betoverd. Compleet onder invloed van de magie van het K-woord: het kapitalisme, dat alle vormen van verzet en rebellie lijkt op te slokken en te vermarkten. Hoe kunnen we de bezwering van onze kapitalistische wereldorde verbreken? Vrije geest, zanger, theatermaker en schrijver Abel van Gijlswijk roept op geheel eigen wijze op tot anarchie, onder meer als zanger van punkband Hang Youth. Als een moderne alchemist probeert van Gijlswijk zijn eigen formule te vinden om als alternatief voor het kapitalisme de chaos in de markt te zetten.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

De VPRO Tegenlicht documentaire “Rebranding chaos” wordt op maandag 18 april om 22:15u uitgezonden op NPO2.

Over het programma

Abel van Gijlswijk geeft als frontman van Hang Youth, met de opzwepende en activistische teksten van korte maar krachtige nummers, een stem aan een generatie die zich op meerdere vlakken belazerd voelt. Deze Tegenlicht Meet Up staat in het teken van het gedachtengoed, de boodschap, en de muziek van Abel. Allereerst gaan wij in gesprek over het maakproces van de aflevering, met:

In het eerste panelgesprek proberen we de anarchistische ideeën van Abel in de tijdsgeest te plaatsen, en te duiden wat de rol van (punk)muziek is in activisme en het belang ervan in het aankaarten van maatschappelijke problemen. Hierover gaan we in gesprek met:

  • Abel van Gijlswijk is bekend als frontman van Hang Youth, een Nederlandse punkband die is opgericht in 2015. Met nummers als “JE HAAT GEEN MAANDAG, JE HAAT KAPITALISME”, “JULLIE HEBBEN 24 UUR”, en de recent gedropte single “IN DE ARMEN VAN EEN FASCIST”, verwoorden ze de sociale onvrede die heerst in de samenleving.
  • Hester Carvalho is muziekjournalist voor het NRC Handelsblad, en heeft ook het boek Paradiso 50 jaar: in 50 legendarische concerten geschreven, voor de vijftigste verjaardag van het poppodium Paradiso in Amsterdam. Carvalho kan met haar brede muzikale kennis de opkomst en populariteit van HangYouth duiden, en in historisch perspectief plaatsen.

In het tweede panelgesprek komen drie jongeren uit deze belazerde generatie aan het woord, die net als Abel op hun eigen manier bezig zijn om verandering in gang te zetten. Herkennen zij zich in Abel zijn strijd, en hoe gaan zij er zelf mee om? Hierover gaan wij in gesprek met:

  • Nilab Ahmadi is gemeenteraadslid in Amsterdam voor BIJ1. Nilab is, net als Abel, kritisch op het kapitalistische systeem, en kan de problematische kant ervan scherp duiden. Onlangs verkozen als gemeenteraadslid, kan zij nu vanuit het politieke speelveld verandering in dit systeem proberen aan te brengen.
  • Jamienee heeft vele meters gemaakt als klimaatactivist. Ook als kunstenaar brengt hij met zijn werken een activistische boodschap de samenleving in. De inspiratiebronnen van Jamienee zijn nu vooral de regeneratieve cultuur, het natuur-inclusief leven, landbouw, inheemse culturen, schimmels en bodemleven. Jamienee verkent in zijn kunst hoe deze thema’s samenhangen, en heeft als doel om bewustwording te creëeren rondom deze thematiek.
  • Sander van der Kraan is mede-oprichter van het Woonprotest, en is gedreven activist als het gaat om sociale rechtvaardigheid. Het Woonprotest is als beweging afgelopen zomer in het leven geroepen om de kolossale wooncrisis in Nederland aan te kaarten. Op 12 september vond het grootste Woonprotest sinds decennia plaats, met meer dan 15.000 demonstranten in het Westerpark.

 

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.