Van een menstruatie-app tot een roman over hormonen: de cyclus is opeens overal. Lang leek het taboe, maar eindelijk lijkt de schaamte rond menstruatie, hormonen en de cyclus te verdwijnen. Er worden steeds meer initiatieven ontplooid en verhalen verteld omtrent dit onderwerp. In deze editie van Urban Stories praten we met verschillende makers en auteurs over welk verhaal over de cyclus zij willen overbrengen, waarom dit hen zo boeit en hoe ze het op een vernieuwende manier vormgeven. Free the flow!

Maisie Hill is auteur van het boek De Cyclus Strategie, Dit is het boek over je cyclus dat je leert samenwerken met je hormonen. Het biedt een no-nonsense uitleg van wat er elke maand precies in je lichaam gebeurt en hoe je voordeel kunt halen uit elke fase van je cyclus. Ook startte ze The Flow Collective; een maandelijks lidmaatschap in de vorm van een app voor mensen die hun hormonen willen benutten en hun cyclus voor hen willen laten werken.

Haar tweede boek Jaar van het nieuwe verhaal is een radicaal kwetsbaar doch krachtig boek waarin Daan Borrel de verhalen over vrouwelijkheid, tijd en verbinding afbreekt en opnieuw opbouwt. Hierin maakt een vrouw één jaar na haar relatiebreuk de balans op: is ze ondertussen echt geheeld? Op de goede dagen van haar menstruatiecyclus denkt ze van wel: dan voelt ze zich onafhankelijk, opgewekt en wild. Maar tijdens die andere dagen niet.

Eefje Suijkerbuijk is de regisseur van Maandverbond, een project bedacht door Marlijn Aarts. Met Maandverbond onderzoekt VPRO Medialab de mogelijkheden om Telegram in te zetten als platform voor content en discussie over de effecten van vrouwelijke hormonen en cyclus. Dit onderwerp, dat momenteel steeds meer speelt onder jonge vrouwen, vraagt om een veilige, intieme plek die tegelijkertijd laagdrempelig is.

Jonah Lamers is mede-oprichter en creative producer bij het collectief Transketeers. Transketeers werkt aan positieve beeldvorming en educatie rondom diversiteit op het gebied van gender en seksuele identiteit in de vorm van documentaires, kinderprogramma’s en korte informatieve video’s. Begin 2021 start hun nieuwe podcast Zeepapaardje, over de weg naar het vaderschap van twee trans personen.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
ProgrammareeksUrban Stories

A series about the power of storytelling.