Het is een stuk stad in de luwte: Gaasperdam, de achter de Bijlmer gelegen wijk in het uiterste zuidoosten van de stad. Dat wil niet zeggen dat de groei van Amsterdam aan Gaasperdam voorbijgaat. In deze LIVECAST kijken we met direct betrokkenen naar de ontwikkelingen die de wijk de komende jaren een nieuw gezicht geven. Hierbij zoomen we in op Reigersbos, waar het winkelcentrum en omgeving flink op de schop gaan.

Met in dit programma onder anderen
Iris van der Horst
Manager gebiedsontwikkeling Gaasperdam/Driemond (Gemeente Amsterdam)
Joost Coulier
Assistent-projectmanager Reigersbos (gemeente Amsterdam)
Dennie Armelita
Community Builder - bewoner Reigersbos
Simone Anna de Jong
Voorzitter bewonersplatform Reigersbos
Wouter Veldhuis
Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving & architect, stedenbouwkundige en directeur bij MUST
Diederik Dam
Dam & Partners Architecten
Tobias Bader
Ontwerper & onderzoeker M3H Architecten

De LIVECAST wordt afgetrapt door Iris van der Horst, manager gebiedsontwikkeling Gaasperdam bij de gemeente Amsterdam. In haar presentatie vertelt ze over de geschiedenis van de veertig jaar oude wijk, maar kijkt ze vooral naar de toekomst. Wat voor veranderingen staan er in Gaasperdam voor de deur?

Na de opening zoomen we in op een van de buurten van Gaasperdam: Reigersbos. Dat doen we met Joost Coulier (assistent-projectmanager gebiedsontwikkeling Reigersbos) en de actieve buurtbewoners Simone Anna de Jong en Dennie Armelita. Wat voor buurt is Reigersbos? Wat zijn de grote uitdagingen? En wat staat er allemaal te gebeuren?

We eindigen de avond bij het gebied waar de komende jaren het meest gaat veranderen: Reigersbos-centrum en omgeving. Zo krijgt de winkelstraat een nieuw gezicht en komen er naast de Reigersbosdreef woningen bij. Op verzoek van de gemeente hebben de ontwerpbureaus M3H, MUST en Dam & Partners recent grondig naar de mogelijkheden van het gebied gekeken. Wouter Veldhuis (MUST), Tobias Bader (M3H) en Diederik Dam (Dam & Partners) delen hun bevindingen.

Dit programma is ontwikkeld door
Daan Dekker
Programmamaker Ruimtelijke Stad
ProgrammareeksZuidoost Groeit

Zuidoost ontwikkelt zich in rap tempo. Met het plan om circa 40.000 woningen te bouwen tot 2040 en daarbij horende voorzieningen zoals scholen, winkels, horeca, uitgaansgelegenheden, zorg, sportvelden en parken groeit dit stadsdeel enorm. Tijdens deze reeks voeren we gesprekken over de fysieke ontwikkelingen in en rondom dit stuk Amsterdam. Wat betekenen al deze nieuwe ontwikkelingen voor de bewoners en ondernemers van Zuidoost? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Zuidoost de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen? Luister en praat mee.