Global Trends

Het Grote Tonijndebat

Alles wat je altijd wel of niet wilde weten over tonijn.
dinsdag 4 jun, 20.00
di 4 jun, 20.00
Grote zaal

Zin in een zorgeloos, lekker blikje tonijn? Grote kans dat je verdwaald raakt in het schappenrek. ‘Duurzaam gevangen’, ‘met respect voor de natuur’ en de 'dolfijn safe' teksten vliegen je om de oren. Tonijn-in-blik-merken gebruiken graag zulke termen. En dan heb je ook nog de keurmerken zoals MSC. Dat staat toch voor duurzaam gevangen vis? Als je goed kijkt, is dat logo maar op weinig blikjes te vinden. En als je ze vindt, dan is dat keurmerk ook nog eens duurder. En is dit wel echt beter? En is tonijn niet eigenlijk een no go area? De zeeën worden leeggevist en de vissoort staat bekend als uitstervend ras. Zouden we tonijn eigenlijk nog wel moeten willen eten?

Zoveel vragen en afwegingen. Maar wat zijn nou je opties? Deze avond vertellen we je niet wat je wel of niet mag eten, maar na afloop van het debat weet je hopelijk wél beter waar je aan toe bent.

Met in dit programma onder anderen

Joël Broekaert
Culinair journalist en restaurantrecensent voor NRC
Bart van Olphen
Tonijnexpert
Henk Brus
CEO Pacifical
Steven Adolf
Adviesraad Good Fish Foundation & onderzoeker WUR
Christien Absil
Directeur Good Fish Foundation
Hans Nieuwenhuis
Program Director Benelux Marine Stewardship Council
Monique van de Water
Sr. advisor Marine and Freshwater at Wereld Natuur Fonds (WWF)
Menno Bax
Marketing Director (Europe) at Princes Foods BV

Over tonijn
De meest gegeten vis in kilo’s in Nederland is niet haring, niet zalm, maar tonijn. Hiervan wordt het meest gegeten in blik. Ruim 41 miljoen blikjes gingen er over de toonbanken van de Nederlandse supermarkten in 2018.  Waar de verse en diepgevroren vis bijna allemaal het MSC- of ASC-logo hebben, is dat bij blik niet het geval. Maar wat zegt dat, en waardoor komt dat nou eigenlijk? Niet voor niets heerst er rondom tonijn grote verwarring. Kan je nou wel sushi of dat broodje tonijn eten? Of niet? En geldt dat voor alle soorten? Dit hangt af van hoeveel vissen er in de zee zwemmen, het zogeheten visbestand, en de vangsttechnieken die worden toegepast. Deze avond nemen we je mee in hoe je je een weg moet banen in de keurmerkenjungle en wat we kunnen doen om het internationaal beter te regelen, zodat we alleen nog maar met een schoon geweten tonijn kunnen eten.

dinsdag 4 jun, 20.00
Grote zaal
Deze 83 mensen waren aanwezig