‘Het strengste asielbeleid ooit.’ Met deze slogan probeert het kabinet ons te misleiden en mensen die een veilige plek nodig hebben in een kwaad daglicht te stellen. Maar intussen vinden er verschillende activiteiten plaats tegen dit asielbeleid. Rechtszaken, kerkasiel, protestacties, kunstprojecten of praktische acties worden ingezet om vluchtelingen die niet beschikken over de ‘juiste papieren’ en bedreigd worden in hun dagelijkse bestaan, te ondersteunen en een hart onder de riem te steken. VTU presenteert, als verzet tegen de negatieve berichtgeving, een aantal projecten en activiteiten ter inspiratie en motivatie.

Programma

Inloop vanaf 18:00 uur met gratis kopje soep met brood.

Zoals in het Hoofdlijnenakkoord van dit kabinet is vastgelegd, heeft de minister van Asiel en Migratie besloten om de opvang voor vreemdelingen zonder verblijfsrecht te beëindigen. Zonder deze Bed-Bad-en-Brood-voorzieningen belanden deze mensen dus op straat. Advocaat Pim Fischer heeft namens alle gedupeerden een aantal rechtszaken aangespannen om dit besluit van de minister aan te vechten. Onderzoeker Carolus Grütters legt uit wat er precies op het spel staat en wat de (juridische) stand van zaken is.

Kunstenaarscollectief We Sell Reality maakt producten, installaties en performance-interventies in de openbare ruimte. Ze richten zich op het zichtbaar maken van het dagelijks leven van migranten zonder papieren en reflecteren op de paradox van gesloten grenzen voor sommigen en open grenzen voor anderen. Elke Uitentuis, Mohammed Alnoor Hedjaab Ahmed en Mahmoud Dukureh vertellen over de verschillende kunstprojecten die het collectief de afgelopen zeven jaar heeft uitgevoerd in o.a. het Amsterdam Museum, het Muziekgebouw en de Kunsthal Rotterdam.

Asieladvocaat Maartje Terpstra belicht vanuit de juridische praktijk hoe aan de hand van expertrapporten van deskundigen wordt aangetoond dat de IND in zaken van Ethiopische Eritreeërs vaak ten onrechte negatief besluit.

Sherita Algoe en Naomi Goeschalk, bewoners van Opvanghuis Maya Angelou in Amsterdam, dragen gedichten voor.

De Protestantse Wijkgemeente Open Hof in Kampen organiseert sinds 21 november 2024 opvang voor het gezin Babayants in de vorm van een Kerkasiel. Ze vinden dat gezin niet mag worden uitgezet naar Oezbekistan omdat de vier kinderen hier ‘geworteld’ zijn. Ze leven inmiddels elf jaar in Nederland, de jongste twee zijn hier geboren. Esther Stomphorst vertelt erover.

Een greep uit de initiatieven die in Amsterdam plaatsvinden om vluchtelingen te steunen:

Al vier jaar organiseert Wij Maken Plek maandelijks een manifestatie op het Stadhuisplein om aandacht te vestigen op de penibele positie van vluchtelingen. Carolina Siebbeles vertelt erover.

Here to Support organiseert sinds 2011 in nauwe samenwerking met andere organisaties belangenbehartiging, (kunst)projecten en lobbyactiviteiten voor en met vluchtelingen en mensen zonder papieren. Savannah Koolen vertelt erover.

Er is één plek waar ongedocumenteerde vluchtelingen altijd overdag terecht kunnen voor een warme maaltijd, een luisterend oor en advies, dat is Het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie op de Nieuwe Herengracht. Pablo Eppelin, coördinator, vertelt erover.

Muziek van Co van Melle (piano) en Miranda van Soest (zang) om even adem te halen.

Meer over de sprekers

Carolus Grütters studeerde rechten in Leiden en promoveerde in Nijmegen op het asielbeleid. Hij is medeoprichter van het Centrum voor Migratierecht (aan de Radboud Universiteit) en hoofdredacteur van een aantal Europeesrechtelijke Nieuwsbrieven over migratie. Hij is weliswaar met pensioen maar laat zich geregeld horen in vakbladen en kranten.

Maartje Terpstra studeerde in 1998 af aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA. In 2004 is zij beëdigd als advocaat. Zij is al ruim 20 jaar geaccrediteerd als specialist in het asiel – en vreemdelingenrecht.

Esther Stomphorst werkt bij STIL Utrecht, een stichting die ongedocumenteerde mensen ondersteunt op juridisch, medisch en sociaal gebied. Ze is woordvoerder van de familie Babayants.

Pim Fischer is de advocaat die namens 546 niet tot de EU toegelaten vreemdelingen een rechtszaak voert tegen de staat vanwege het afschaffen van de bed-bad-broodregeling.

Elke Uitentuis is beeldend kunstenaar, educator, mensenrechtenactivist en moeder. Ze is de oprichter en coördinator van kunstcollectief We Sell Reality – een kunstcollectief dat werk produceert en presenteert met als doel inzicht te verlenen in het leven van ongedocumenteerde vluchtelingen.

Mohammed Alnoor Hedjaab Ahmed is kok, kunstenaar en handyman. Hij is onderdeel van het kunstcollectief We Sell Reality en organiseert met regelmaat evenementen in GROND waarin het politieke van het samen koken en eten centraal staan.

Mahmoud Dukureh is kunstenaar en onderdeel van het kunstcollectief We Sell Reality. Hij volgt momenteel de Masters Lumbung Practice aan het Sandberg Instituut en verdiept zich in de reikwijdte van de collectieve kunstpraktijk.

ProgrammareeksWorld Without Borders