Wie is de fotograaf achter de foto? Bij Fotokroniek gaan we de diepte in: een project of het boek van één topfotograaf staat centraal. Op 13 januari leren we Henk Wildschut kennen aan de hand van de tentoonstelling Document Nederland: Afstand, een opdracht van het Rijksmuseum waarin Henk de impact van corona op het maatschappelijke leven in Nederland vanaf maart 2020 in kaart heeft gebracht. Ook schuiven aan fotografe Geisje van der Linden die net als Henk een coronaserie maakte, en onderzoeker Babs Verstrepen (BPRC) wiens primatenonderzoekslab Henk fotografeerde.

Door de huidige Corona-maatregelen is dit programma gratis & online te bekijken via onze LIVECAST. Reserveer snel om toegang te krijgen tot de live uitzending van dit programma.
Met in dit programma onder anderen
Henk Wildschut
Fotograaf
Geisje van der Linden
Babs Verstrepen

Henk volgt is zijn werk zo min mogelijk de waan van de dag, maar neemt graag afstand tot zijn onderwerpen waardoor patronen zichtbaar worden. Voor Document Nederland: Afstand valt deze afstand samen met de fysieke afstand die hij tot de mensen die hij fotografeert moet houden. Net als bij zijn eerdere Document Nederland-opdracht Ons Dagelijks Brood (2013) fotografeert Wildschut met een heldere, quasi-klinische blik die de leegte, afstand, stilte en omvang dwingend in beeld brengt. Achter de afstandelijk ogende high-tech en systematiek onthult Wildschut evengoed het menselijke gezicht in deze crisis. Portretten worden afgewisseld met foto’s van binnenruimtes (laboratoria, RIVM, persconferenties) en buitenruimtes. Wat daardoor zichtbaar wordt is hoe de overheid het virus probeert te bestrijden, welke gevolgen dat heeft voor onze omgeving en hoe dat er achter de schermen uitziet.

Aan de hand van Document Nederland leren we Henk als fotograaf kennen. Wat was de opdracht die het Rijks hem gaf en hoe ging Henk te werk? Welke inzichten in de coronapandemie geeft Henk ons? En hoe kijkt Henk naar zijn onderwerpen?

Dit programma is ontwikkeld door
Onno Warns
Programmamaker Creatieve Industrie
Mediapartner
ProgrammareeksFotokroniek

Laat je meenemen in de wereld van de fotografie!