Nederland vormt een thuis voor vele vogels. Ze komen en gaan. Vliegen vanuit het verre oosten terug of vertrekken om te overwinteren in het zuiden. Vogels zijn geliefd en bestudeerd door velen. Vandaag de dag worden honderden van deze vogels gevolgd door minescule zenders. Deze informatie leert ons veel over routes en gedragingen op wetenschappelijk gebied, maar het brengt de mens meer dan dat. Vogels kunnen ons leren over onze relatie met de natuur en ons helpen bij grote ecologische vraagstukken. Wat kunnen vogels ons vertellen? En hoe kunnen we beter naar hun verhalen luisteren? Kunnen we met beleid, kunst en onderzoek een duurzame toekomst voor vogels creëren?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

In dit programma gaan we in gesprek over de lessen die vogels ons kunnen leren en hoe we dit kunnen vertalen naar beleid, gevoel en kunst. Wouter VanSteelant van BirdEyes opent de avond en neemt ons mee in het Internet of Animals, een wondere wereld waarin we honderden vogels volgen. Ruth Howison deelt haar kennis over de belangrijke weidevogel de Grutto. Wat vertelt deze vogel ons over landbouwlandschappen? Nico Jonker werkt bij de provincie Noord-Holland als ecoloog en zal deze avond wat vertellen over het weidevogelbeleid van de afgelopen jaren. Met elkaar duiken we ook de wereld van verbeelding in. Vogelverhalen die inspireren met Geert Lageveld die vogelonderzoek gebruikte voor het theaterstuk Het verdriet van de Zuiderzee, een voorstelling van Orkater en Schouwburg de Lawei. Manoushka Zeegelaar Breeveld is een van de acteurs in het stuk en kroop daarvoor in de huid van vogels. Ze komt hierover vertellen en een prachtig lied voor ons zingen onder begeleiding van muzikant Ulrich de Jesus.

Wouter Vansteelant is trekvogelonderzoeker bij onderzoeksgroep BirdEyes. Het team doet onderzoek naar de verplaatsing van vogels. Met de combinatie van veldwaarnemingen en data probeert hij te begrijpen hoe onze snel veranderende wereld eruitziet vanuit het perspectief van vogels.

Geert Lageveen is schrijver, acteur en regisseur. Hij heeft meermaals een rol gehad in Nederlandse televisieseries, richtte een toneelgezelschap op én regisseerde meerdere voorstellingen. Hij werkte aan het theaterstuk ‘Het verdriet van de Zuiderzee’, waarvoor de acteurs in de huid kruipen van de mensen die rond de Zuiderzee woonden en de vogels die er leefden tijdens de bouw van de Afsluitdijk. Deze voorstelling heeft in de nazomer van 2022 gespeeld.

Ruth Howison is onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doet al jaren lang onderzoek naar gezenderde grutto’s in Friesland. Ze heeft veel kennis vergaard hoe deze belangrijke weidevogel in Friesland de graslanden gebruikt. Dit jaar start ze met het zenderen van Grutto’s rond Amsterdam. Ongetwijfeld gaan de vogels ons verrassen.

Manoushka Zeegelaar Breedveld zingt, acteert en schrijft scripts voor films, toneelstukken en muzikale voorstellingen. Daarnaast is ze een van de initiatiefnemers van de aanjager KLEUR om inclusiviteit van makers van kleur in de Nederlandse AV-sector te versnellen.

Nico Jonker werkt bij de provincie Noord-Holland als ecoloog. Hij zorgt er onder andere voor dat het belang van dieren en natuur meegenomen wordt in de opgaven voor een Bereikbaar Waterland.

Dit programma is ontwikkeld door
Lisan Klop
Programmamaker Pakhuis de Zwijger
Sara De Boer
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
Nico Jonker
Ecoloog, provincie Noord-Holland
Partners
De moderator van dit programma is
Oscar Zeegers
Acteur, theatermaker en moderator
Mediapartner
ProgrammareeksGroen Verbonden

Eigenlijk gaat het niet goed met de natuur rond Amsterdam en in de rest van Noord-Holland. De biodiversiteit staat onderdruk, het Noordzeekanaal wordt steeds zouter en onze omgeving blijft verstedelijken. Hoe kunnen we dit tij keren en waarom is dit zo belangrijk? Daarover gaat deze miniserie, gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.