Veel mensen halen rust, kracht en energie uit een groene omgeving. Sporten in het park, wandelen in het bos of een frisse duik in het IJ. Allemaal momenten waar wij als mensen van genieten. We hebben deze groene plekken nodig voor onze gezondheid, maar beseffen ons ook steeds meer dat ‘de natuur’ onder druk staat. Wat als we van de stad een groot natuurgebied maken? Hoe kun jij daar als bewoner aan bijdragen? Hoe zetten we onze liefde voor groen om in concrete plannen en acties? In gesprek met landschapsarchitecten, beleidsmakers en lokale groenkijkers. Tijdens dit programma kijken we fragmenten uit de film Groenkijkers van regisseur Sanne Rovers en producent Docmakers en gaan we in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen. Doe jij mee?

De film Groenkijkers is donderdag 18 april om 22.20 uur te zien op NPO2/ NTR (en daarna terug te kijken op NPO start).

Over de sprekers

Sanne Rovers is een documentaire- en multimedia regisseur en lid van Docmakers. Ze beweegt vaak naar thema’s als kunst, jeugd en natuur en haar films hebben een bepaalde speelsheid en nostalgie naar vrijheid. Haar werk is geselecteerd door tal van internationale festivals en is meermaals genomineerd en bekroont met prijzen. Haar recentste documentaire ‘Groenkijkers’ is een poëtische en urgente muziekfilm over de liefde voor de natuur, verbintenis met een plek, verdriet om wat verdwijnt en hoop wat er kan veranderen.

Nicky Castricum is een vlinderman. Hij nam het inititatief om een vlindertuin te beginnen, Mot in Mokum. Als vlinderman en all-around natuurliefhebber probeert hij een zaadje te planten en het belang van biodiversiteit, in het bijzonder vlinders, over te geven. Dit doet hij door middel van het geven van workshops, lezingen en expedities waar hij geïnteresseerde leert over hoe je je eigen tuin ideaal kunt inrichten voor vlinders.

Joyce van den Berg is senior hoofdontwerper en landschapsarchitect voor de gemeente Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in het leiden van innovatieve projecten en complexe veranderingsprocessen waarbij ze focust op interdisciplinaire samenwerking. In haar werk heeft ze veel aandacht voor ecologie en biodiversiteit en zet ze zich in voor een toekomstige leefbare stad.

Michael Ferdinandus is stadsimker en eigenaar BijGein – een imkerij, honingwinkel en lunchroom. Samen met zijn zoon Micha deelt hij bij BijGein zijn passie voor bijenteelt en biodiversiteit. De interactie tussen stad en platteland en de kruisbestuiving tussen mens en natuur namen zij als uitgangspunt toen zij in 2017 begonnen met hun imkerij in Amsterdam Zuidoost. Door het geven van workshops, voorlichting en initiëren van buurtprojecten probeert hij bij te dragen aan een duurzame samenleving, vol met bijen.