Muziek is voor veel artiesten en protestbewegingen een belangrijk medium om vormen van ongelijkheid en onrecht mee aan te kaarten. Hoe kunnen we leren en geïnspireerd raken van de rijke geschiedenis van protestmuziek? Tijdens dit programma zullen we reflecteren op muziek en protestbewegingen uit de VS, Nederland maar ook uit Latijns Amerika. Hoe hebben diverse bewegingen en/of muzikanten hun muziek ingezet als instrument van verzet? En welke impact heeft dit gehad? Het programma zelf zal bestaan uit een panelgesprek met experts, afgewisseld met livemuziek verzorgd door Afrogrooves.

Laurens Ham is universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde, essayist en dichter. Hij heeft onder andere geschreven over activisme en protestliedjes. In november 2020 verscheen zijn publieksstudie Op de vuist, waarin hij de geschiedenis schetst van Nederlandstalige protestliedjes uit Nederland sinds 1966, in alle popgenres (van nederpop en kleinkunst tot punk en hiphop).

Steven Jones komt uit Washington, D.C. en groeide op met soul, funk, en rock. Uiteindelijk groeide zijn liefde voor Hip Hop, Afrobeat en protestmuziek vanuit verschillende delen van de wereld. Hij is zelf een Hip Hop artiest, DJ en composer en tevens betrokken met educatieve en sociale projecten. Steven is vooral een kenner als het gaat om muziek die is ontstaan in de context van protest en activisme.

Juan Manque is Mapuche uit het zuiden van Chili. Hij is als sinds zijn 15de intensief betrokken als politiek activist, en moest uiteindelijk als politiek vluchteling naar Nederland gekomen in 1977 onder het bewind van Pinochet. Daarnaast heeft hij een opleiding gevolgd aan de sociale academie. Juan zal vooral straks ook wat vertellen over de protest geschiedenis en verzet cultuur vanuit Inheemse groepen in Latijns America.

Afrogrooves is een community van muzikanten en muziekliefhebbers met als
vertrekpunt de afrobeat van Fela Kuti uit de jaren 1970: muziek met sterk politieke en
anti-koloniale boodschappen hierin verwerkt. Afrogrooves speelt moderne varianten van de traditionele muziek en spreekt zich ook op politiek-maatschappelijk uit over hedendaagse kwesties. Pre-corona organiseerde zij geregeld muziek jams door heel Amsterdam.

DossierInclusieve Stad
Inclusief
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.