Het grootschalige gebruik van sociale media gaat steeds vaker gepaard met discriminatoire en haatdragende reacties. Onderzoek wijst uit dat deze vorm van “online hate speech” voornamelijk vrouwen en minderheidsgroepen treft. Daarmee levert het een bijdrage aan een groeiende maatschappelijke kloof en systematische uitsluiting. In samenwerking met Bureau Clara Wichmann gaan we in gesprek over de gevolgen van racistische en seksistische hate speech en hoe dit, juridisch, mogelijk een halt toegeroepen kan worden. Nani Jansen Reventlow, Sylvana Simons en Nawal Mustafa nemen ons mee in de strijd voor mensenrechten, de manier waarop met name vrouwen van kleur het mikpunt van hate speech blijken te zijn en hun persoonlijke ervaringen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Vanaf 48 uur voorafgaand aan het programma, en 24 uur na afloop, is op deze pagina de documentaire A Dark place (2018) te zien. Dit is een documentaire over online intimidatie van vrouwelijke journalisten. In de film worden de verhalen verteld van vrouwen die slachtoffer werden van online agressie, en de reacties hierop van experts op het gebied van gender en persvrijheid. De filmmakers zullen ook online aanwezig zijn tijdens het gesprek.

If you want to learn more about who can do what – and how – to counter online harassment and abuse of women journalists, join the OSCE RFoM’s online event next Monday, 2 Nov at 2pm, on the launch of the Resource Guide on the Safety of Female Journalists Online (#SOFJO). The OSCE RFoM kindly invites you to join, please find more information and registration details here: https://www.osce.org/representative-on-freedom-of-media/467613.

 

Over de sprekers

Sylvana Simons wordt al jaren online geïntimideerd. Ook al voor haar politieke carrière bij BIJ1. Zo was ze in 2015 binnen een week al haar opdrachtgevers kwijt, nadat ze presentator en columnist Martin Simek in De Wereld Draait Door aansprak op zijn gebruik van de term ‘zwartjes’. Zij zal als ervaringsdeskundige vertellen welke impact hate speech heeft.

Nawal Mustafa is strategisch juridisch adviseur bij Bureau Clara Wichmann, mede-oprichter van S.P.E.A.K, een collectief tegen racisme, islamofobie en genderongelijkheid. Daarnaast is ze onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Mustafa gaat in op hoe dit thema specifiek vrouwen van kleur raakt.

Nani Jansen Reventlow is de oprichter en directeur van het Digital Freedom Fund. Ze is mensenrechtenadvocaat en strijdt wereldwijd – onder andere bij het Europese Hof voor de rechten van de mens, het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten; bij het Mensenrechtencomité van de VN en bij verschillende Afrikaanse regionale hoven – voor digitale rechten en vrije meningsuiting. Zij zal ingaan op de vraag: Waar stopt vrijheid van meningsuiting en waar begint onrechtmatige hate speech?

 

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.