Sinds Israël een extreemrechtse regering heeft, roeren de radicale kolonisten zich. Zij voelen zich gesteund door controversiële hervormingen die de democratische rechtsstaat onder druk zetten. Zo zijn er plannen om de rechters van het hooggerechtshof door ministers te laten benoemen en worden oude ontruimingen van illegale nederzettingen ongedaan gemaakt. Terwijl de kolonisten in alle haast nieuwe (en volgens het internationale recht nog steeds illegale) nederzettingen bouwen, gaan in de steden steeds meer mensen de straat op om te protesteren tegen de hervormingen. Israël schudt op zijn grondvesten, links en rechts staan lijnrecht tegenover elkaar. Frontlinie praat met verschillende bevolkingsgroepen om te begrijpen waar ze voor strijden. Het is een portret van een verdeeld Israël. Is dit het einde van de democratie?

De Frontlinie aflevering ‘Het Verdeelde, Beloofde Land‘ wordt op donderdag 29 juni, 20.30 uur, uitgezonden op NPO 2.

Over de sprekers

Nirit Peled is een onafhankelijke filmmaker en schrijver uit Israël, woonachtig in Nederland.
Nirit maakte verschillende afleveringen voor de VPRO, waaronder The Gender Game (2022), Matchmakers in migratie (2019) en Beste reizigers (2019). Naast haar werk als filmmaker, geeft Nirit les aan het Sandberg Instituut en de Gerrit Rietveld Academie.

Hilla Dayan is politiek socioloog en doceert aan de Amsterdam University College. Ze heeft haar dissertatie geschreven over Israel’s bezetting en separatieregime. Ze onderzoekt onder andere moderne antisemitisme en minderheid politiek in Nederland. Hilla is mede-oprichter van de maatschappelijk organisaties gate48, een platform voor kritische, in Nederland wonende Israëli’s die zich verzetten tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden en oproepen tot beëindiging daarvan.

Naomi Mestrum is sinds januari directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), waar ze al bijna tien jaar werkzaam is. CIDI komt op voor het recht van Joden om in vrede en veiligheid te leven. Het CIDI is werkzaam in Nederland, Israël en de rest van de wereld.

Peter Malcontent is een bekende specialist op het gebied van de geschiedenis van mensenrechten en het Nederlandse buitenlandse beleid. In 2018 schreef Peter het boek ‘Een open zenuw. Nederland, Israël & Palestina.‘ Het boek beschrijft de geschiedenis van een soms moeizame verstandhouding tussen Nederlands en Israël en het Palestijnse conflict.

ProgrammareeksFrontlinie Meet Up

In de week na de uitzending van de Frontlinie documentaire, zetten we - aan de hand van filmfragmenten – het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.