Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Kampioen in het verbouwen van tomaten in kassen en de grootste als het gaat om kennis en innovatie op het gebied van zaadveredeling. Nederland heeft en produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. En dat in een land waar ruimte schaars is. Hoe ziet dit er uit? En wat merken we hiervan in de stad?

In dit programma neemt documentairemaker en fotograaf Kadir van Lohuizen je mee in een visueel onderzoek aan de hand van zijn werk over de rol van Nederland in het wereldwijde voedselsysteem.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Kadir van Lohuizen is een fotograaf en filmmaker en staat bekend om zijn scherpe blik en zijn kracht grote, complexe verhalen tastbaar en dichtbij te brengen. Een van zijn meest bekende projecten gaan over de consequenties van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, de migratie in de Noord- en Zuid-Amerika en de (slechte) manier waarop zes megasteden omgaan met afval.

Kadir heeft talloze prijzen en awards gewonnen in de fotojournalistiek en is medeoprichter van NOOR Images. In 2000 en 2002 zetelde hij in de jury van de World Press Photo-wedstrijd en tot voor kort was hij lid van de Raad van Toezicht van de World Press Photo Foundation. Kadir geeft regelmatig lezingen, is fotografiedocent en woont in Amsterdam.

 

Over het project Food for Thought
Samen met researcher Barbara Vos werkt Kadir van Lohuizen aan een veelomvattend intermediaal project waarin ze de Nederlandse voedselstromen aan het vastleggen zijn, en wat de positionering en aanwezigheid van Nederland in de voedselsystemen wereldwijd is. Het project zal in diverse (inter)nationale media gepubliceerd worden zoals Tegenlicht, Washington Post, Geo en Trouw. In het project werken ze aan een expositie in het Scheepvaartmuseum waarin we de verschillende verhalen en perspectieven over de voedselstromen meegenomen worden, van zowel de economische- als gezondheids- en duurzaamheidaspecten. Deze visuele presentatie is de eerste publicatie van het project.

Over het onderzoek
Het visuele onderzoek opereert op het snijvlak van duurzaamheid, economie en gezondheid – de drie pijlers binnen de gemeente waarin voedsel van belang is – en stimuleert daarmee interdisciplinair onderzoek.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Werkplaats Voedsel, GGD en directies Ruimte & Duurzaamheid en Economische Zaken van de gemeente Amsterdam. Na de presentatie volgt een panelgesprek met (nieuwe) gemeenteraadsleden van Amsterdam

Deze presentatie en het panelgesprek zijn onderdeel van ‘Onderzoek in de Stad & Food for Thought’. Dit wordt georganiseerd door het Chief Science Office, beheerder van het platform openresearch, van de gemeente Amsterdam.

Dit programma is ontwikkeld door
Partners
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?