Movies that Matter Festival organiseert samen met Pakhuis de Zwijger een speciale vertoning van Nic Balthazars documentaire Duty of Care over de spraakmakende rechtszaken die Roger Cox namens Urgenda en Milieudefensie tegen de staat voerde. De vertoning wordt voorafgegaan door een screening van de ‘short doc’ Shell en de olieramp in Nigeria waarin Milieudefensie samen met vier Nigeriaanse boeren oliemaatschappij Shell met succes aansprakelijk stelde voor een olieramp in Nigeria. Na afloop spreken we met filmmaker Nic Balthazar en Hilde Brontsema (Milieudefensie) over de impact van deze zaken.

NB Deze film is alleen offline te zien. Reserveer nu al een plekje voor deze gratis vertoning.

Multinationals en overheden staan niet langer boven de wet en zijn aansprakelijk voor de schade die ze lokale gemeenschappen en de mensheid toebrengen. Dat is de conclusie van de baanbrekende rechtszaken die Milieudefensie en Urgenda samen met visionaire advocaten voerden tegen Shell en de Nederlandse overheid: Shell is verantwoordelijk voor de vervuiling die het bij oliewinning in Nigeria heeft veroorzaakt en de rol die het speelt in de opwarming van de aarde. Onze overheid heeft zich met verdragen en eigen wetten gebonden aan het beschermen van haar burgers tegen klimaatverandering. Een enorm succes. En hoe nu verder?

Duty of Care
Inspirerende kijk achter de schermen bij de rechtszaken tegen Shell en de Nederlandse overheid om klimaatverandering aan te pakken. Met een hoofdrol voor de ingetogen maar gepassioneerde advocaat Roger Cox. In twee historische zaken krijgt hij voor elkaar dat catastrofale klimaatverandering illegaal kan worden verklaard.

Als succesvolle jonge advocaat en zelfverklaard autogek zag Roger Cox een film die zijn leven veranderde: Al Gore’s An Inconvenient Truth. ‘Ik viel van mijn stoel,’ herinnert hij zich in Duty of Care. Het zette hem op een pad waarmee hij de wereldwijde klimaatbeweging op een heel nieuw niveau bracht. Voortaan kunnen staten en bedrijven via juridische actie worden gedwongen opwarming van de aarde tegen te gaan.

We volgen hem tijdens twee baanbrekende rechtszaken die een inspiratiebron werden voor klimaatactivisten over de hele wereld. In de Urgenda-zaak uit 2015 beval de rechter dat de Nederlandse regering onmiddellijk effectieve actie moest ondernemen om uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. Een paar jaar later gaat Cox een nog grotere uitdaging aan in een zaak tegen Shell, het grootste oliebedrijf ter wereld. Terwijl Shell zwaar geschut in stelling brengt, bereiden Cox en zijn team zich voor op een juridische thriller.

Regisseur: Nic Balthazar
Productie: België, 2022
Soort: Documentaire
Duur: 56 minuten
Taal: Engels, Nederlands
Ondertiteling: Engels

Shell en de olieramp in Nigeria

© VICE

Hoewel Shell claimt niet verantwoordelijk te zijn voor de olieramp in Nigeria, bewijst Shell en de olieramp in Nigeria (gemaakt door Vice) het tegendeel. Milieudefensie spande samen met vier boeren de rechtszaak tegen Shell in Nigeria aan. Het 13-jaar durende proces leidde tot een ongekend juridisch precedent; een schadevergoeding aan Nigeriaanse boeren. De korte film vertelt het verhaal van deze rechtszaak vanuit de ogen van mensenrechtenadvocaat Channa Samkalden.

Op zaterdag 9 april en maandag 11 april vertoont Movies that Matter in samenwerking met Milieudefensie de korte film Shell en de olieramp in Nigeria voorafgaand aan de vertoning van Duty of Care.

Nic Balthazar
Nic Balthazar studeerde taalkunde en literatuur. Hij schrijft, maakt televisie, theater en meermaals bekroonde fictiefilms. (Ben X, Tot Altijd, Everybody Happy) Als milieu- en klimaatactivist draaide hij een aantal documentaires en video-clips om te sensibiliseren rond klimaatverandering. Zijn actie SING FOR THE CLIMATE waaierde zo bv. uit over 42 landen. Hij is één van de initiatiefnemers van de Belgische KLIMAATZAAK, en produceerde met zijn eigen productiehuis een internationale docu over klimaatrechtszaken, aan de hand van het verhaal vande Nederlandse ‘klimaatadvocaat’ Roger Cox.

Hilde Brontsema
Hilde (45) werkt als videomaker en fondsenwerver bij Milieudefensie aan rechtszaken tegen Shell. Ze startte haar loopbaan bij de televisie waar ze samen met Claudia de Breij zowel radio als tv shows maakte. Voor Milieudefensie reist ze regelmatig af naar Afrika om daar korte documentaires te maken over mensen wiens levens worden bedreigd door de aanwezigheid van bedrijven als Shell.

In Nigeria maakte ze de prijswinnende documentaire Mijn brief aan de oliemannen, over Papilou van 14 wiens broertje overleed nadat hij in een olielek van Shell viel. Naar aanleiding van haar bezoek aan Nigeria publiceerde Hilde in 2020 het onderzoek Shells sporen in de gelekte olie van Nigeria. Uit dit onderzoek blijkt dat Shellmedewerkers in Nigeria medeplichtig zijn aan het veroorzaken van olielekken. Zembla maakte naar aanleiding van dit onderzoek de aflevering De hel van Shell.

 

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Lynn Zebeda
Co-founder at Catalytic