Teveel verkeer op het elektriciteitsnet kan leiden tot vertragingen, verlies van gegevens en een afname van de netwerkprestaties. Dit kan zorgen voor stroomuitval in huizen, maar kan ook betekenen dat sommige nieuwbouwprojecten geen doorgang kunnen vinden of moeten inleveren op duurzame ambities. Simpelweg omdat de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk onvoldoende is. De belangrijkste vraag in dit programma luidt; hoe kunnen we het netwerk inrichten op een toekomstbestendige manier? Een gesprek over betrouwbaarheid, duurzaamheid en slimme oplossingen.

Over het programma

De energietransitie ontwikkelt zich in rap tempo. We schakelen over van fossiele brandstoffen naar duurzame vormen van energie zoals zon of wind. Door het groeiend aantal zonnepanelen en windmolens wordt meer energie (lokaal) opgewekt. Tegelijkertijd gebruiken we met elkaar ook steeds meer elektriciteit voor auto’s en apparaten. Dit zorgt ervoor dat de piekmomenten van opwek en gebruik heftiger worden. Het huidige elektriciteitsnetwerk kan dit niet goed aan. Dat kan leiden tot vertragingen, verlies van gegevens en een afname van de netwerkprestaties. In dit programma bespreken we met verschillende experts, stakeholders en professionals hoe we moeten omgaan met netwerkcongestie en welke oplossingen denkbaar zijn.

Ook bespreken we de problemen die kunnen optreden wanneer we niet meer kunnen vertrouwen op ons elektriciteitsnet. Heeft netwerkcongestie bijvoorbeeld invloed op de snelheid waarmee we kunnen verduurzamen in de gebouwde omgeving? En hoe organiseren we nieuwbouw wanneer er voor de toekomstige gebouwen niet genoeg capaciteit is op het net? Op welke termijn zijn de oplossingen haalbaar?

ProgrammareeksCIRCL

Circl is het circulaire paviljoen van ABN AMRO. Een platform op de Amsterdamse Zuidas waar de benodigde krachten uit de samenleving, business en finance samen in beweging komen voor een duurzame wereld. Pakhuis de Zwijger adviseerde bij de ontwikkeling van Circl en is mede-verantwoordelijk voor de programmering. Er lopen programmalijnen over de energie-transitie, de reset van de economie, de vaardigheden van de duurzaamheidsprofessional, commodities, het meetbaar maken van impact en interactieve workshops gericht op inkopers, ontwerpers, financiers en marketeers. Ook is Circl elk jaar hoofdkwartier van de Week van de Circulaire Economie.