Amsterdam Roots Festival ijvert al 40 jaar om de horizon van bezoekers te verbreden door podiumkunst uit alle delen van de wereld te brengen. Aanvankelijk voornamelijk via muziek en de laatste jaren ook via toneel, dans, circus, spoken word en talks. Tijdens deze jubileumeditie (28 juni – 3 juli) wil Amsterdam Roots samen met artiesten, sprekers en publiek onderzoeken hoe muziek, verhalen en kunst een rol kunnen spelen in bewustwording en maatschappelijke transformaties. Amsterdam Roots Festival presenteert in samenwerking met New Metropolis Zuidoost een avond vol inspirerende verhalen, gesprekken en performances over nieuwe perspectieven, transformatie en solidariteit.

Zo is er deze avond een fragment uit de performance van Saron Tesfahuney, die tijdens het festival in Tapastheater te zien zal zijn. Vanuit Eritrees perspectief vertelt zij het ongelofelijke verhaal van de overgrootvader van Pushkin, een Afrikaan die als kind gekidnapt werd en aan het hof van Peter de Groot belandde. Ook blikken we terug met Frans Goossens, die van 1983 tot 2016 Amsterdam Roots leidde. Hij gaat in gesprek met oprichter van Fra Fra Sound, Vincent Henar, die ook al vanaf het begin betrokken is bij het festival. Hoe is het festival in de loop der jaren getransformeerd? Samen met architect, onderzoeker en urbanist Wouter Pocornie kijken we vooruit: op welke manier kan kunst en cultuur bijdragen aan de transformatie van de stad, en specifiek de Bijlmer? De avond wordt gepresenteerd door Jennifer Muntslag, die sinds 2012 regelmatig modereert en host is op Amsterdam Roots.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
  • Jennifer Muntslag is een geboren performer die van kleins af aan al door heeft dat ze zich thuis voelt in de “spotlight”. Een aantal jaar geleden besloot ze van praten haar beroep te maken en nu is ze naar eigen zeggen een “professionele kletskous”, die haar vak met veel passie en plezier uitvoert. Haar klussen variëren van de Late Night Talkshow bij Pakhuis de Zwijger, festivals zoals Oerol en Kunstbende, vloggen voor My Daily Shot of Culture en diverse Spoken Word events tot aan clubavonden in de Paradiso, Melkweg en vele clubs/festivals in binnen en buitenland.
  • Frans Goossens, ex artistiek en algemeen directeur Amsterdam Roots. Al in de beginjaren van de popmuziek raakte Frans Goossens in de ban van deze nieuwe muziekcultuur. Die interesse kon hij als geboren en getogen Amsterdammer goed gebruiken bij een startende Melkweg, waar hij als muziekprogrammeur meer dan 40 jaar niet alleen bekende en onbekende artiesten een podium gaf, maar ook publiek wist te vinden voor muziek uit andere cultuurgebieden. Als programmeur voelde hij de urgentie om niet alleen een blanke elite, maar ook de nieuwe Nederlanders te bereiken. In 1983 startte hij het eerste Africa Roots Festival, een jaarlijks avontuurlijk spektakel dat onder zijn leiding door het verruimen van de muzikale horizon uitgroeide tot het nu internationaal vermaarde cultuurfestival Amsterdam Roots.
    Frans Goossens stond ook aan de basis van de oprichting van de internationale muziekconferentie WOMEX als van het wereldwijde netwerk Forum of Worldwide Music Festivals. Door zijn inzet speelde hij een belangrijke rol bij de organisatie van deze muziek op Europese podia en festivals. Daarnaast is hij ook producent van een aantal vinyl elpees als van tientallen cassettes en een CD serie op eigen label met opnames van spraakmakende live concerten. Voor zijn missie om publiek en muziek bijeen te brengen kreeg Frans Goossens in 2015 een Lifetime Achievement Award uitgereikt.
  • Wouter Pocornie, is een architect, stedenbouwkundige en onderzoeker. Wouter werkt aan verschillende projecten en initiatieven via zijn eigen eenmanszaak 26H, waarmee hij ook geregeld betrokken is bij projecten buiten zijn directe discipline. Wouter werkt via Bijlmer Believers 3.0 aan strategievorming en community building binnen Amsterdam Zuidoost, was Partner bij Prospect Eleven en heeft aan het begin gestaan van de opbouw. Hij is Coördinator bij The Black Archives Bijlmer. Wouter is sinds 2021 naast de Programmaraad van ARCAM ook lid van de Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte (ANOR) van de Gemeente Amsterdam. Wouter is in 2021 toegetreden als commissielid deelregeling Architectuur en sinds 2022 Scout Amsterdam voor Talentontwikkeling bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
  • Saron is 24 jaar oud, geboren en getogen in Asmara, Eritrea. Sinds 2021 woont ze in Nederland. Als theatermaker en docent maakt ze theater vanuit afrocentrisch perspectief, want het is noodzakelijk dat verhalen met andere perspectieven dan de eurocentrische worden verteld. “Ik geloof dat mijn storytelling verandering kan brengen“. Saron gebruikt de afrocentrische verhalen om te empoweren, vermenselijken en de gebroken waardigheid te herstellen.
  • Vincent Henar is in 1980 een van de oprichters van Fra Fra Sound. Onder zijn artistieke en zakelijke leiding ontwikkelden Fra Fra Sound en Fra Fra Big Band zich tot voorlopers van Afro-Caribische jazz en Surinaamse swing in Nederland, met uitstraling ver daarbuiten. Hij produceerde ruim 18 cd’s met Fra Fra Sound en Fra Fra Big Band, toerde met deze ensembles in ongeveer 60 landen, speelde op gerenommeerde podia en festivals o.a. Zuid-Afrika, Brazilie, Bolivia, Jamaica, Cuba, Suriname, Caribisch Nederland, Marokko, Mozambique, Duitsland, Spanje, Burkina Faso, Mali, Senegal, Ghana en Ivoorkust en Amerika.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Angelique Hoogmoed