Ach, Nederland! Wie houdt er nou niet van Nederland. Dat gave rivierenlandje in het hart van Europa. Een rijk land ook. Waar we goed voor elkaar zorgen, toch? De realiteit is dat we steeds verder wegzakken. En niet alleen de bodem die de zee inzakt. Zelfs op gebieden waar we onszelf altijd op de borst kloppen, worden we langs alle kanten ingehaald. Van gelijkheid tussen man en vrouw tot waterbeheer en van bestaanszekerheid tot sociale woningbouw. Natuurlijk is doemdenken over Nederland van alle tijden. Van no future tot de puinhopen van paars. Dus dit wordt niet het zoveelste couplet in een klaagzang over de teloorgang van Nederland. Maar dit wordt wel een kattebelletje voor onszelf: zien dat het elders kan, doet hopen dat dingen ook bij ons beter kunnen.

Over het programma

De avond is verdeeld in drie panelgesprekken aan de hand van de drie expedities uit de Tegenlicht aflevering. Bij elk panel is de maker aanwezig, waarmee we in gesprek zullen gaan over het maakproces van de expeditie. Dat doen we met:

Clarice Gargard is journalist, columnist, programma- en filmmaker en schrijver. Naast de VPRO werkt(e) ze voor verschillende dagbladen en omroepen zoals BNNVARA, Vrij Nederland en de Correspondent en was ze columnist voor het NRC. In 2019 won Daddy and the Warlord, een documentaire over haar vader en de Liberiaanse burgeroorlog, een Gouden Kalf.

Esmée van Loon is documentaire regisseur uit Rotterdam. In haar films staat Esmée stil bij verhalen die zich afspelen rondom sociaal maatschappelijk relevante thema’s die ook dicht bij haarzelf staan. Eind 2022 verschenen de short Coming In (VPRO) en haar 55-minuten debuutfilm Mama (HUMAN), die beide in premiére zijn gegaan op het Nederlandse Film Festival 2022.

Arnout Arens is sinds 2014 werkzaam als researcher en redacteur bij de VPRO. Zo werkte hij mee aan de Tegenlicht afleveringen De Wegwerpmaatschappij, De prijs van AI en De kloofdichters.

De makers worden in ieder panel vergezeld door experts op het gebied van het thema van de expeditie: wonen op water, gendergelijkheid en sociale woningbouw. Samen zullen ze het gesprek voeren over hoe het er nu in Nederland voor staat en wat voor lessen uit de expedities daadwerkelijk in Nederland geïmplementeerd kunnen worden. Zijn waterwijken in Nederland dé oplossing voor klimaatverandering? Wat is de meest effectieve manier om vooruitgang te boeken in Nederland op het gebied van gendergelijkheid? En kunnen we in Nederland van sociale woningbouw de norm maken?

Deze gesprekken voeren we met:

Anja Reimann is Technical Innovation Officer & Project manager bij de gemeente Amsterdam en heeft een passie voor het bestrijden van de huidige klimaatcrises. Samen met een klein groepje startte ze een petitie binnen de gemeente Amsterdam. 1.200 collega’s tekenden mee om de huidige stand van zaken op het gebied van klimaatactie te bekritiseren en eisten onmiddelijke verandering. Ze is momenteel bezig met een initiatief om een drijvende stadswijk van 1500 woningen in Amsterdam te realiseren.

Kunlé Adeyemi is een Nigeriaanse architect, stedenbouwkundige en creative researcher. In Amsterdam richtte hij NLÉ op, een praktijk gericht op architectuur, design en stedenbouwkunde. Adeyemi ontwierp onder andere het Makoko Floating System, waarbij hij inspiratie putte uit de drijvende sloppenwijk Makoko in de Nigeriaanse stad Lagos. Het systeem is een nieuwe manier om op water te bouwen die ook buiten de sloppenwijk kan worden toegepast.

Sadaf Qutbyar is bestuurslid bij Feminist March. Naast het organiseren van grootschalige demonstraties rondom internationale vrouwendag op 8 maart, vestigt Feminist March de rest van het jaar op verschillende manieren de aandacht op bewustwording rondom problematiek in het leven van zowel vrouwen als non-binaire personen en alle anderen die nadeel ondervinden van het patriarchaat. Daarnaast werkt Sadaf ook als organisatieadviseur voor de gemeente Rotterdam.

Michiel Klaassen is verslaggever voor NH Nieuws en AT5. Hij houdt zich vooral bezig met de dossiers wonen, queerzaken en Pride. Recent maakte hij een reeks over wonen in Wenen waarin hij in detail uitlegt hoe de Weense overheid de huur zo laag houdt en kijkt of het ‘Weense model’ ook toepasbaar is op Amsterdam.

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.