Op 6 juni staan de Europese Parlementsverkiezingen op de planning! Weet je al op wie je gaat stemmen? Hoogstwaarschijnlijk ga je daar pas naar kijken op de dag zelf. Maar om te oriënteren op wie je gaat stemmen, is het goed om eerst te begrijpen hoe de Europese politiek precies werkt. Op 11 april is het jouw moment om hier achter te komen. Het partijenstelsel, het werk van een Europarlementariër, de invloed van Europa op Nederland of de rol van de Europese Commissie? We weten van het bestaan af, maar hoe het precies zit, is voor velen soms een raadsel. In dit programma duiken we de diepte van het onbekende Brussels-Europese moeras in. Voor bezoekers is er deze avond alle ruimte om de tafelgasten het hemd van het lijf te vragen, zodat we de mysteries van Europa voor eens en voor altijd ontrafelen.

Over de sprekers

Lara Wolters is sinds juli 2019 lid van het Europees Parlement. Momenteel staat ze op plek 7 als kandidaat voor het Europees Parlement namens GroenLinks-PvdA. Hiervoor werkte ze als beleidsadviseur bij de S&D-fractie en als adviseur bij een advocatenkantoor in Brussel. Als een van de jongste Europarlementariërs zet Wolters zich in voor een transparante EU, kansengelijkheid in het onderwijs en meer politieke participatie van jongeren. Daarnaast wil ze betere Europese wetgeving over verantwoord ondernemen en ziet ze het aanpakken van klimaatverandering als Europese topprioriteit, waarbij het EP een leidende rol moet opeisen. Wolters heeft zich in het Europees Parlement in korte tijd ontpopt tot een van de invloedrijkste politici op haar thema’s en dat is ook in Nederland zeer zichtbaar geweest. Met haar Brusselse ervaring kan ze als geen ander coalities bouwen op thema’s die potentieel polariserend zijn – zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen en feminisme – en daarmee resultaten boeken voor de sociaaldemocratische agenda.

Job Zomerplaag werkt als programmamaker bij Studio Europa Maastricht, een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek. Samen met zijn collega’s ontwikkelt en organiseert hij publieksprogramma’s en multimediaprojecten om de kloof tussen de EU en haar burgers te verkleinen. Zo organiseren ze samen met POLITICO op 29 april het grootste verkiezingsdebat van Europa. Eerder werkte Job mee aan burgerberaden, podcasts, theatervoorstellingen en participatieve onderzoeksprojecten in de wijk. Job geeft ook les aan de Universiteit Maastricht en de VN-denktank UNU-MERIT, waar hij bezig is met zijn proefschrift over burgerschap en de energietransitie.

Gerben-Jan Gerbrandy is tijdens de aankomende Europese Parlementsverkiezingen lijsttrekker namens D66. Van medio 2009 tot medio 2019 zat hij al eens voor deze sociaal-liberale partij in het Europees Parlement. Eerder was hij politiek adviseur van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In 2017 werd hij door Natuurmomenten benoemd als Groenste Politicus van Nederland. Gerben-Jan is namens D66 hét gezicht van een sterk en groen Europa.

Thomas Huttinga is schrijver en publicist en een overtuigd Europeaan in hart en nieren. Hij is auteur van het boek ‘Aan de Europeanen van vandaag en morgen’ (Uitgeverij Ijzer, 2020). Afgestudeerd in het Europees Recht aan de Universiteit Leiden en spreker voor Brainwash Talk op omroep Human. Binnenkort verschijnt zijn boek ‘Waarom we Europeaan zijn’ bij uitgeverij Pluim. Daarnaast is hij werkzaam als Onderwijs- en onderzoeksmedewerker bij het Europa Instituut van de Universiteit Leiden.

ProgrammareeksDe toekomst van Europa

In 2024 kan de halve wereld gebruikmaken van haar stemrecht. Een heus verkiezingsjaar. In juni is het de beurt aan ons continent om te stemmen voor een nieuw Europees Parlement. De invloed van Europa is enorm, maar de kennis en aandacht hiervoor is vaak minimaal. Nu de (Europese)verkiezingen voor de deur staan vinden we het daarom des te belangrijker om een programma reeks te ontwikkelen over Europa en de verkiezingen. Waar stemmen we precies voor en wat doet een Europarlementariër eigenlijk? Tijdens deze programmareeks leer je alles over de werking van de Europese Unie, welke besluiten er worden gemaakt in Brussel en verkennen we de huidige staat- en de toekomst van Europa.