Tweede Kamerlid Esmah Lahlah wil een ander Nederland. Een land waarin we elkaar begrijpen, accepteren en omarmen. Politiek gaat over mensen. De verhalen die zovelen de afgelopen jaren met haar deelden hebben haar beleidsideeën gevormd. Dankzij hen ziet Lahlah hoe mensen van vlees en bloed in de knel komen, hoe groot de gevolgen zijn voor hun levens en die van hun kinderen. Het heeft haar diep geraakt en onmisbare inzichten geboden in de manieren waarop we ons beleid fundamenteel moeten veranderen. We staan op een kruispunt. Het is daarom haar hoop dat dit boek niet alleen problemen blootlegt, maar ook perspectief biedt en inspireert tot actie. Want we hebben het over mensen. Een pleidooi voor een ander sociaal zekerheidsstelsel.
Vanavond gaan we in gesprek met Esmah Lahlah over haar boek. We praten door over de centrale thema’s van het boek en reflecteren op kwesties als armoede, kansengelijkheid en de rol van beleid en praktijk in het waarborgen van bestaanszekerheid. Ook komen er inspirerende praktijkvoorbeelden voorbij die inzetten op een waardig bestaan – zoals het Bouwdepot en Immerloo Schuldenvrij.
Over de sprekers
Esmah Lahlah was tot vorig jaar wethouder bestaanszekerheid, kansengelijkheid en talentontwikkeling in Tilburg en is nu Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA. In de Tweede Kamer is ze verantwoordelijk voor de portefeuilles Justitie en Veiligheid met nadruk op Rechtsbescherming. Voor Esmah Lahlah is het van groot belang om de mensen achter de cijfers te blijven zien.
Marleen van de Kolk is oprichter en directeur van het Bouwdepot. Het Bouwdepot biedt jongeren in kwetsbare posities een jaar lang maandelijkse financiële steun om aan hun toekomst te werken. Vele duizenden Nederlandse jongeren zitten in een langdurige crisissituatie: ze zijn dak- of thuisloos of dreigen dit te worden, zitten in de schulden of missen een sociaal of financieel vangnet. Kortom, ze hebben geen vaste grond onder de voeten. Het huidige systeem biedt onvoldoende hulp aan deze jongvolwassenen, waardoor ze vaak moeilijk uit hun situatie kunnen ontsnappen.
Mark Lauriks is wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken namens de Partij van de Arbeid in de gemeente Arnhem. Hij zal vanavond onder anderen wat vertellen over Immerloo Schuldenvrij, waarbij de schulden van bewoners opgekocht worden.
Karim Amghar is een Nederlandse schrijver voor o.a. Trouw, auteur van de boeken Van Radicaal Naar Amicaal en HOOR MIJ ZIE MIJ, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, trainer en docent van Marokkaanse afkomst. Op dit moment maakt hij een zesdelige serie voor HUMAN over mentale gezondheid in verschillende culturen en heeft hij voor de NTR een nieuwe serie over een bijzondere basisschool in Maastricht gemaakt, ‘De Maastrichtse Droom’.
Fatma Koser Kaya is voorzitter van de Landelijke Clientenraad (LCR). De LCR vertegenwoordigt mensen die een uitkering, pensioen of (financiële) ondersteuning krijgen van de overheid. Landelijke organisaties van mensen met een uitkering of pensioen vormen de LCR.
Esmée Kroon heeft onlangs haar eigen bedrijf Blossom opgezet, maar is door haar chronische ziekte ook afhankelijk van de overheid voor haar inkomen. Zij pleit voor betere bijstand.
Buiten Brabant is de nummer twee op de kandidatenlijst van PvdA/GroenLinks nog vrijwel onbekend, maar ze geldt als een ‘groot talent’. Esmah Lahlah ‘legt makkelijk contact, of ze nu in een buurthuis of in de raadszaal staat. Heel puur en betrokken is ze.’
Ze heeft geen Haagse ervaring, maar staat op 2 bij GroenLinks-PvdA. Wat is hun gedroomde Lahlah-effect?
Wethouder in Tilburg Esmah Lahlah zat vrijwillig in de bijstand, om dat zelf te ervaren. Nu weet ze: een ei kan al te duur zijn. ‘De situatie verlamde mij al na een maand.’