Dierenliefde, gezondheid, klimaatcrisis en culinair enthousiasme: we hebben veel redenen om steeds minder vlees en zuivel te eten. Aan de vooravond van Werelddierendag staan we stil bij onze relatie met dieren en gaan we in gesprek over een nieuw plantaardig menu voor de stad. Hoe maken we gezamenlijk die cultuuromslag? Wie zet inspirerende stappen en wie aarzelt nog? Tijdens deze derde editie van Eet mij niet gaan we in gesprek met inspirerende initiatiefnemers, professionals en beleidsmakers. We zoomen in op gezondheid en de rol van plantaardig eten in de zorg. We horen van zorginstellingen die al stappen zetten, bespreken waar ze tegenaan lopen en wisselen uit welke keuzes écht het verschil maken. Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

 

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?