De afgelopen jaren is de aandacht voor een gezonde levensstijl groter geworden. We moeten meer bewegen, minder snoepen, meer buiten zijn, meer groente eten. Wetenschappers, sociale media mensen en chefs delen hun tips via allerlei kanalen. Echter, de kennis over preventieve oplossingen is nog onvoldoende doorgedrongen bij zorginstellingen en bij mensen thuis. De gezondheidszorg staat onder druk. Wanneer we op deze manier doorgaan, zullen de totale kosten voor de zorg onhoudbaar worden. In dit programma duiken we in een gezonde leefstijl met de focus op onze voeding. ‘Ieder pondje gaat door het mondje’ en daarmee dus ook alle benodigde vitaminen, mineralen, eiwitten en koolhydraten. Welke rol speelt een gezond dieet op onze gezondheid? Hoe creëer je een gebalanceerde voeding in een druk bestaan? Welke plek zouden groenten moeten innemen in ons dagelijks menu?

Voor dit programma is het mogelijk om van te voren aan te schuiven voor een diner om 18:30 uur. Het diner bestaat uit een daghap, een drankje, en koffie of thee na afloop. De kosten bedragen €26,- per persoon (inclusief servicekosten). Reserveer eerst voor het programma en koop vervolgens via de link in de bevestigingsmail een ticket voor het diner.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Meer over het programma

Dit programma is onderdeel van een dagvullend programma in het kader van Food for Thought, de multimediale expositie van Kadir van Lohuizen in het Scheepvaartmuseum. De expositie geeft ons een kijkje achter de schermen van onze voedselstromen, maar nodigt je ook uit om je eigen keuzes onder de loep te nemen. In de middag kun je meedoen met drie inhoudelijke sessies en kijken we naar het wereldwijde voedselsysteem, preventieve gezondheid en lokale voedselproductie. In de avond gaan we in gesprek over onze gezondheid en welke producten/productiemethoden daarbij passen. Praat, denk en doe mee met artsen, producenten, chefs en andere experts.

Tijdlijn
15:00 - 18.00 Middagprogramma | Scheepvaartmuseum

Deelname aan drie inhoudelijke sessies begeleid door experts.
Sessie 1 – Food for thought
Sessie 2 – Preventieve gezondheid en plantaardig eten
Sessie 3 – Duurzame voedselproductie

Meer informatie over en aanmelden voor het dagprogramma via deze link.

18.30 - 19.30 Diner | Pakhuis de Zwijger

Plantaardig diner. Reserveer voor dit programma en koop vervolgens via de link in de bevestigingsmail een ticket voor het diner.

20.00 - 22.00 Avondprogramma | Pakhuis de Zwijger

Een terugkoppeling van het middagprogramma en verdieping op thema’s van de drie sessies. De focus tijdens het avondprogramma ligt op preventieve gezondheid.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Mediapartners
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?