Magic 8 is een film over acht leerlingen in groep 8; Tarila, Dean, Sila, Dion, Nathalie, Michelle, Rida en Dhiraj. Zij hebben hun volledige basisschooltijd kunst- en cultuureducatie ontvangen. De film laat zien hoe kunst hun wereldbeeld bepaalt. De leerlingen staan daarmee symbool voor alle kinderen die verrijkt worden door kunst en cultuur. De documentaire was aanvankelijk geheel artistiek uitgedacht door KIDD, in de vorm van een portretten serie die weergeeft hoe deze kinderen kunst beleven. Uiteindelijk bleken deze kinderen zo autonoom, dat ze zelfs tijdens het proces invloed op de film wilden. Dit is op alle mogelijke manieren terug te zien en te horen. De film is daarmee samen met hen tot stand gekomen, zo zijn ze naast de professionele makers eigenaar van de documentaire. Magic 8 vertelt hun verhaal, vanuit hun eigen perspectief. Deze avond vertonen we de documentaire en gaan we in gesprek met de maker en met deskundigen op het gebied van kunst, onderwijs en politiek.

Over de sprekers

Sandy Pieterse – documentairemaker Magic8
Sandy Pieterse is sinds 2014 werkzaam bij theatergezelschap BonteHond. Ze is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en artistieke invulling van alle educatie bij BonteHond. In 2015 gaf zij mede vorm aan de doorlopende kunst en cultuurleerlijn KIDD (Kunst is Dichterbij dan je Denkt), die inmiddels al 10 jaar lang in Almere op scholen ingezet wordt. Om de impact van kunst en cultuureducatie zichtbaar te maken, bedacht Pieterse de documentaire Magic8. Na een jaar filmen werd de documentaire voor het eerst gepresenteerd in 2023.

Judith Faas – Artistiek directeur BonteHond
Sinds 1 oktober 2020 is Judith Faas artistiek directeur van BonteHond. Ze maakt voorstellingen die schuren en taboes doorbreken. Zonder met een vinger te wijzen of onderscheid te maken tussen goed en fout, dat is iets wat het publiek zelf mag beslissen. Zij maakte onder meer de peutervoorstelling SUPERSLOW die in 2023 genomineerd werd voor een Jonge Zwaan. Op dit moment werk Faas aan de locatievoorstelling over emancipatie DE ZIJLIJN, die de gehele maand juni te zien is in voetbalkantines door het land. Faas werk is te herkennen als tegendraads, betrokken, luchtig diepgaand, onvoorspelbaar en altijd met een flinke dosis humor. Faas maakt vanuit het perspectief van het kind en bepaalt daarmee de artistieke koers van BonteHond. Ze loopt over van ideeën, onverwachte samenwerkingen en biedt nieuwe makers graag de ruimte.

Mark Mieras – Wetenschapsjournalist en auteur
Mark Mieras is wetenschapsjournalist (voor o.a. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Psychologie Magazine en Intermediair) en auteur van de bestsellers ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Als weinig anderen verstaat hij de kunst om neuro-wetenschap tastbaar en praktisch te maken en om mensen mee te slepen in zijn eigen nieuwsgierigheid. Als Mieras spreekt vliegt de tijd.

Tristan Esajas (ook bekend als Mystic) – artiest, muzikant, producer, acteur en KIDD kunstenaar
Mystic is een rapper, producer & acteur uit Almere. In zijn lyrics richt Mystic zich vooral op het behalen van succes, speciale momenten die hij beleeft, waaronder in de liefde. Sinds een aantal jaar werkt hij ook als acteur binnen de theatersector. Zo speelde hij onder meer in de voorstellingen Dit vind jij leuk, STRAF en De Geheime Club van BonteHond. Ook verzorgt Esajas, masterclasses binnen KIDD voor zowel leerlingen als docenten.

Anneke Veenhoff
Anneke zet zich met veel energie en toewijding in als woordvoerder voor Ruimtelijke Ordening GroenLinks in de gemeenteraad Amsterdam en als fractievoorzitter van GroenLinks in de stadsdeelcommissie West. Ze is uitvoerend pianist en dirigent.

Over KIDD- Kunst is Dichterbij dan je Denkt

KIDD is een doorlopende leerlijn kunst en cultuur waarvoor culturele instellingen en scholen uit Almere samenwerken aan kwalitatief cultuuronderwijs op school. KIDD is onderdeel van Cultuureducatie met Kwaliteit, het landelijke programma van de overheid dat als doel heeft cultuureducatie een vaste plek te geven binnen het onderwijs. KIDD wil de ogen van kinderen openen en ze bewustmaken van kunst en cultuur uit hun eigen omgeving. Ze laten ontdekken dat kunst onderdeel is van je leven, van de straat en de stad waarin je woont, dat het overal om je heen is. Dat kunst dichterbij is dan je denkt. Van groep 1 t/m groep 8 krijgen leerlingen vier keer per jaar kunstles op school of een excursie in de stad/provincie. Elk blok is multidisciplinair, gekoppeld aan taalbevordering, creativiteit en reflectief.

De leerlingen uit de film komen van basisschool het Spectrum en de Vuurvogel. Zij zijn de eerste lichting die de gehele leerlijn hebben doorlopen. KIDD is een initiatief van theatergezelschap BonteHond en Collage Almere.

Credits

Magic8 is een film van KIDD en Collage-Almere
Regie en concept: Sandy Pieterse | Camera: Jasper van Leeningen | Geluid: Tom Polkamp | Muziek: Fons Beijer | Soundtrack ‘Beginning of the end’: Reinier van Harten | Muziekideeën: Tarila, Dhiraj, Rida, Nathalie en Dion | Montage: Zindzi Witte | Audio- en geluidscorrectie: Cinemeta | Productie: Sanne Priem, Joris Bastiaan | Kinderen: Dean Kühr, Dhiraj Jodha Dion Taai, Tarila Ikatuboh, Michelle Mesters, Nathalie Rindiani, Sila Kostik, Rida Ouali |

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Laura Janszen
Producent
Partners