Zuidoost verandert. Met onder andere de ontwikkeling van stadswijken als de Nieuwe Kern en Amstel III, meerdere opknapprojecten in de H- en K-buurt, het ontstaan van een nieuw stadspark boven de Gaasperdammertunnel en de grootschalige vernieuwing van de ArenApoort is het duidelijk dat Zuidoost er over 10 jaar heel anders uit zal zien. Wat betekent dat voor de uitstraling van het gebied? En wat is de ruimtelijke beleving van Zuidoost?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Op 4 februari 2021 presenteert Gemeente Amsterdam het Masterplan Zuidoost. Dit masterplan is gemaakt door de alliantie van Zuidoost, die bestaat uit het college van B en W, het stadsdeelbestuur, woningbouwcorporaties, scholen, de politie, het openbaar ministerie, de rijksoverheid maar vooral jongeren, bewoners en ondernemers van Zuidoost. Masterplan Zuidoost is een grootschalige stedelijke vernieuwingsoperatie met een budget van 3,75 miljoen euro. Het digitale platform Zo is Zuidoost en fysieke ontmoetingen moeten ervoor zorgen dat bewoners zo goed mogelijk worden betrokken.

Een omvangrijke stedelijke vernieuwing van een stadsdeel met ongeveer 90.000 inwoners; dat belooft wat. Maar een grootschalige ruimtelijke verandering zorgt ook voor een verandering in de uitstraling van het stadsdeel. Wat zijn de implicaties van Masterplan Zuidoost voor de ruimtelijke beleving van Zuidoost? Gemeente Amsterdam geeft aan dat het belangrijk is om de identiteit van Zuidoost te behouden, maar geldt dat ook voor de ruimtelijke beleving? En hoe ziet die ruimtelijke beleving van Zuidoost er eigenlijk uit?

In dit programma gaan we kijken naar de bestaande bebouwing en de komende bouwprojecten in Zuidoost. Wat zijn iconische gebouwen in Zuidoost die de ruimtelijke identiteit van het stadsdeel bepalen? Welke gevolgen hebben de komende bouwprojecten op de bestaande ruimtelijke identiteit in Zuidoost? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de ruimtelijke beleving van Zuidoost wordt behouden of zelfs versterkt?

 

DossierZuidoost Groeit
Leefbaar
Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Bas de Zwart
Junior Programmamaker Ruimtelijke Stad
De moderator van dit programma is
Angelo Bromet
Programma adviseur
ProgrammareeksZuidoost Groeit

Zuidoost ontwikkelt zich in rap tempo. Met het plan om circa 40.000 woningen te bouwen tot 2040 en daarbij horende voorzieningen zoals scholen, winkels, horeca, uitgaansgelegenheden, zorg, sportvelden en parken groeit dit stadsdeel enorm. Tijdens deze reeks voeren we gesprekken over de fysieke ontwikkelingen in en rondom dit stuk Amsterdam. Wat betekenen al deze nieuwe ontwikkelingen voor de bewoners en ondernemers van Zuidoost? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Zuidoost de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen? Luister en praat mee.