Elk jaar belanden miljoenen kilo’s kleding in de prullenbak en worden verbrand. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven op gang om deze verspilling tegen te gaan. Wat zijn de meest veelbelovende recycletechnieken in Nederland? Van de nieuwste pilot-fabriek van SaXcell voor het maken van nieuwe cellulosevezels uit oud katoen tot de ontwikkelingen binnen het materiaalonderzoek. Tijdens dit programma hoor je de laatste stand van zaken over re-use en recycling van kleding.

Over de sprekers

Naz Kawan wil de textielindustrie terughalen naar Nederland. In haar textielatelier en makerspace A Beautiful Mess werken voornamelijk mensen met een achtergrond als vluchteling, die hun vakmanschap als kledingmaker inzetten voor de circulaire productie van kleding en textiel.

Henk Gooijer opende met zijn bedrijf SaXcell op 24 november een pilot fabriek in Goor die gerecycled katoen omzet in hoogwaardige cellulosevezels. Hieruit kunnen weer nieuwe draden worden gesponnen zodat materiaal opnieuw voor hoogwaardige toepassingen te gebruiken is.

Annemieke Koster nam 2013 ontslag als online marketeer om een duurzame weverij te starten. Met Enschede Textielstad produceert zij mode- en interieurstoffen met natuurlijke en gerecyclede garens. Als grondstoffen voor de meubel en modestoffen gebruikt de weverij onder andere gerecyclede jeans, oude werkkleding en productieafval, of lokale vezels zoals vlas en hennep.

Jan Mahy is sinds 2019 lector Sustainable & Functional Textiles verbonden bij Saxion. Daar opent op 3 februari een heel nieuw circulair textiellab de deuren, waarmee de hogeschool nog beter dan in het bestaande lab onderzoek kan doen naar het produceren van vezels en garens uit bestaande kleding en textiel en vervolgens voor het weven of breien van nieuwe stoffen.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Ellen van den Adel
Partner Work in Progress
ProgrammareeksReflow

Laat je textiel niet in rook op gaan! Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak en worden verbrand. Help mee dit te stoppen en alle waarde uit textiel te halen. Van kleding tot schoenen en van handdoeken tot beddengoed en gordijnen. Koop minder nieuw, ruil, verkoop of geef weg, repareer en recycle. Partners van het Amsterdam Textiel Reflow project zijn; gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Metabolic, BMA-Techne en Waag. Gesubsidieerd EU horizon 2020.