Ken je de mop van de lachende activist? Die bestaat niet… Nee, even serieus, wie denkt aan activisme, denkt niet zo snel aan humor, toch? Activisten proberen anderen juist te overtuigen van de ernst van de situatie – er moet zo snel mogelijk iets veranderen – en het weglachen van kritiek is het laatste wat een activist wil. Toch kan humor effectief zijn in verzet. Van oudsher worden vormen van humor, zoals satire, ingezet om de macht te bevragen. Humor dient als spiegel en is bij uitstek geschikt om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. Men accepteert nou eenmaal eerder een zware boodschap wanneer deze luchtig is verpakt. Maar wat is de beste manier om humor in te zetten om de status quo te veranderen? En wie mag welke grap maken? Op deze avond gaan we in gesprek met onderzoekers en grappenmakers die humor inzetten om een punt te maken. We onderzoeken de kracht van humor en de grenzen van de grap.

Over de sprekers

Marie Koet is vaste comedian bij Comedyclub Haug in Rotterdam. Ze stond in 2023 op Lowlands met een solovoorstelling en werd in de Volkskrant genoemd als één van de comedytalenten van 2024. Ze deed als comedian mee aan de Climate Comedy Night, een avond waarin luchtigheid wordt gecombineerd met het onder de aandacht brengen van de klimaatcrisis. Marie Koet studeerde cum laude af in de filosofie en schreef haar masterscriptie over subversieve humor als vorm van verzet.

Madelijn Strick is sociaal psycholoog en universitair hoofddocent sociale wetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Ze is medeoprichter van het IMPACTLAB aan de universiteit en geeft vakken over sociale beïnvloeding en communicatie. Ze is co-editor van het boek The Social Psychology of Humor en in 2020 kwam haar eigen boek Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten) uit. In het boek beschrijft Madelijn de rol van humor in onze maatschappij en waarom humor zo belangrijk is voor ons sociaal functioneren.

Roel Maalderink is (online) televisiemaker, presentator en mediajurist. Hij presenteert het media-satirische programma Plakshot bij de VPRO. Voor De Speld ontwikkelde hij De De Speld Podcast. De vakjury van de Volkskrant verkoos hem tot mediatalent van 2021. Afgelopen jaren bedacht en maakte Roel de succesvolle satirische straatinterviewserie Voxpop. In de honderden items die hij maakte voor zijn programma’s reisde hij heel Nederland door en peilde op zijn eigen wijze de mening van de man op de straat. Hij sprak met Rotterdammers over white privilege, op de 50+-beurs over het basisinkomen, in Almelo over de kloof tussen stad en platteland en in Het Gooi over elitair zijn.

Pim de Vleeschhouwer is sociaalwetenschapper en actief bij Extinction Rebellion, waar hij acties organiseert, trainingen geeft en namens de beweging als woordvoerder naar buiten treedt.

Nina Hoff is the founder of Meme Rebellion, a meme collective of Extinction Rebellion. After successfully using memes to promote the action against private jets at Schiphol Airport on the XR NL Instagram channel in 2022, the collective went solo. It is now a beloved part of the national and international XR landscape. Nina concentrates on teaching others meme making. She firmly believes everyone can meme (thank god humour is subjective). She also explores the connective and disruptive potential of social media in general in the social enterprise / movement MyCy.

Dit programma is ontwikkeld door
Luna de Kruijff
Stagiair programmamaker Sociale Stad
Marlijn Peuker
Stagiair programmamaker Sociale stad
De moderator van dit programma is
Martine Doppen
Campaigner Reclame Fossielvrij