Aan groene, duurzame ambities geen gebrek in de gemeenten in de Metropoolregio. Klimaatneutrale steden, circulair ondernemerschap, uitstootvrije wegen en lokaal eten staan hoog op de agenda. Tegelijkertijd groeien onze stedelijke regio’s nog ieder jaar; steeds meer mensen wonen in de stad en de klimaatopgaven wordt groter. De duurzame ambities komen daardoor onder druk te staan, want onze steden worden natter, drukker en voller. Groen in steden zorgt voor een gezonde leefomgeving en gelukkige inwoners. Genoeg reden om met elkaar te werken aan de verdere vergroening van onze steden en de Metropoolregio. Maar hoe staat het ervoor met deze duurzame ontwikkelingen? Hoe willen we dat de toekomst voor onze stad en MRA eruit ziet? En wat moeten we doen om daar te komen?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

In dit programma gaan we in gesprek met wethouders en bestuurders uit vier verschillende steden in de MRA. Minder dan een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen blikken we terug op de afgelopen 4 jaar en kijken we vooruit. Aan de hand van 5 thema’s nemen we je mee naar een groene, duurzame toekomst: groen, voedsel, energie, afval en schone lucht. Hoe werken we samen aan groene en gezonde steden? Wat zijn de belangrijkste opgaven de komende 4 – 8 jaar? Waar liggen de grootste kansen en waar kunnen we nu al mee starten?

Praat, denk en doe jij mee met de pubquiz? Deze avond testen quizmasters Marijn en Larry jullie gezond verstand over duurzame steden.

Deze avond is een co-productie van De Gezonde Stad en Pakhuis de Zwijger. Elk jaar onderzoekt De Gezonde Stad de voortgang van de duurzame ontwikkeling van Amsterdam. Dat doen ze aan de hand van de vijf thema’s: duurzame energie, gezond, lokaal en duurzaam eten, groene stad, schone lucht & transport, en afvalvrij leven.

Jan Hoek is wethouder Floriade, Duurzaamheid en Democratische Vernieuwing bij de Gemeente Almere namens GroenLinks. Ook de implementatie van de Omgevingswet en de Omgevingsvisie, Almere 2.0, Groen & Blauw, Innovatie en Regionale Mobiliteit zitten in zijn portefeuille.

Wessel Breunesse is wethouder Ruimtelijke Ordening, Natuur en Landschap, Milieu en Klimaatadaptatie bij de Gemeente Zaanstad namens GroenLinks. Hij is in het verleden raadslid geweest in Amsterdam voor stadsdeel Bos en Lommer.

Josja van der Veer is directeur bij de directie Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. Van der Veer heeft een lange loopbaan in stedelijke ontwikkeling op haar naam staan, in allerlei rollen. Het laatste decennium was zij directeur Facilitaire Campus Organisatie van de Vrije Universiteit in het Kenniskwartier Zuidas.

Jurgen Nobel is wethouder namens de VVD bij de Gemeente Haarlemmermeer en vervult daarnaast de rol van loco-burgemeester. Zijn portefeuille omvat Financiën, Haven-en Luchthavenzaken, Energietransitie & Woningbouw, Grondzaken en Deelnemingen. In het verleden was Nobel gemeenteraadslid en ondernemer.

Mendel Giezen is universitair docent in duurzame stedelijke ontwikkeling en infrastructuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek- en onderwijsfocus is op klimaatbestendige steden, stedelijke CO2 mitigatie en de integratie van nieuwe technologieën in stedelijke planning.

Annick Mantoua is directeur van De Gezonde Stad, waar vanuit ze meewerkt een duurzaam en gezond Amsterdam. Ze heeft een passie voor projecten met impact, met name over duurzame consumptie en stedelijke ontwikkeling. Daarnaast is Mantoua lid van de Amsterdamse Duurzaamheidsraad.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Sara de Boer
Programmamaker Duurzame Stad
Partners
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
Mediapartners
ProgrammareeksWeMakeThe.City Green

In 2050 woont 70% van alle mensen in steden en stedelijke regio's. In steden wereldwijd, zo ook in ons land, stapelen de maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot klimaatverandering, gezondheid en duurzaamheid zich op. Radicale vergroening van steden lijkt één van de oplossingen. Het thema 'growing green cities’ staat centraal bij de wereldtuinbouwexpo Floriade, die volgend jaar in 2022 van 14 april t/m 9 oktober in Almere wordt georganiseerd. Avanti uit Almere en Pakhuis de Zwijger uit Amsterdam programmeren anderhalf jaar lang WeMakeThe.City Green, in samenwerking met de founding partners, en ondersteunt door de gemeente Almere en gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam activiteiten waarbij de thema’s: energie, gezondheid, voedsel en groen centraal staan.