Marc Prüst’s promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen richt zich op de transitie van de fotografische industrie, met een focus op verhalende fotografie. ForHanna ondersteunt dit onderzoeksproject door de resultaten ervan onder de aandacht te brengen. Elk jaar verschijnt er een publicatie die breed in het vakgebied wordt aangeboden, gepresenteerd tijdens een publieksevenement. Het eerste resultaat, ‘Edit je verhaal’, benadrukt het belang van een goede edit en het belang van het vertellen van verhalen door middel van fotografie. ForHanna wil deze kennis breed uitdragen naar diverse genres in het veld. Tijdens dit programma zal, met sprekers uit verschillende genres rond het thema ‘de kracht van je verhaal’, het boekje worden uitgereikt. Het publiek bestaat uit onder andere fotografen, journalisten, producers en makers.
Over de sprekers
Marc Prüst doet onderzoek naar de werking van de fotografische industrie om te begrijpen hoe en waarom foto’s circuleren: waarom zien we de foto’s die we zien, in drukwerk, op sociale media, in musea, op billboards en elders? Het project maakt gebruik van de visuele economie om naar alle soorten fotografie te kijken met als doel een algemeen model van de fotografische industrie als geheel te beschrijven. Hij adviseert momenteel over hoe eerlijke praktijk voor toegepaste fotografie in de Nederlandse culturele sector geïmplementeerd kan worden. Ook schrijft hij in samenwerking met de Universiteit Leiden een artikel over de structuur van de Nederlandse fotografische sector.
Een publicatie en publiek evenement over fotografisch verhalen vertellen en redigeren als onderdeel van het Tell Your Story-project zal in juni 2024 van start gaan, in samenwerking met Forhanna. Daarnaast geeft hij les in Visual Economy of Art Photography aan de Moholy Nagy University of Art and Design Photography MA in Boedapest.
Irene van der Linde is schrijver en journalist. Ze werkt als redacteur bij De Groene Amsterdammer. Ruim twintig jaar reist ze met documentair fotograaf Nicole Segers langs de grenzen van Europa. Onlangs publiceerden ze Bloed en honing, ontmoetingen op de grenzen van de Balkan (Boom, 2020), een unieke combinatie van literaire non-fictie en fotografie over de betekenis van de nieuwe grenzen in voormalig Joegoslavië en Albanië. Eerder verschenen in deze trilogie Het einde van Europa, ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens (2004) – in Franse vertaling genomineerd voor de Prix du Livre Européen – en Het veer van Istanbul (2010). Tevens was Van der Linde medeoprichter en voorzitter van de Stichting Verhalende Journalistiek.
Daria Tuminas is een freelance curator. Sinds 2019 cureert ze tentoonstellingen en gedeeltelijk publieke programma’s voor FOTODOK, Utrecht. Tussen 2017 en 2019 werkte Tuminas als hoofd van de Unseen Book Market en Dummy Award bij Unseen Amsterdam. Tuminas organiseerde een aantal tentoonstellingen en projecten in relatie tot fotoboeken, waaronder: een co-gecureerde tentoonstelling Undercover voor Erarta Museum of Contemporary Art, St. Petersburg, een symposium The Moving Page voor Stedelijk Museum, Amsterdam; een tentoonstelling Not Bliss But Relief voor Galleri Image, Aarhus, enzovoort. Tuminas draagt regelmatig teksten over fotografie en fotoboeken bij aan verschillende media en geeft gastlessen aan kunstacademies in Nederland. In 2022 was ze medeoprichter van Growing Pains – een in Amsterdam gevestigd initiatief dat werkt op het kruispunt van beeldende kunst, publicatie, gesprek, onderwijs en menselijke verbinding dat vrouwen en niet-binaire kunstenaars ondersteunt.
Jacqueline Dersjant legt door middel van documentaire/journalistieke fotografie een dag uit het leven vast. Of het nu gaat om het verhaal van een bedrijf, een documentaire, een bruiloft, een uitvaart, een evenement, een familie of lifestyle – alles bestaat uit gewone of ongewone dagen uit het leven. Ze maakt zichzelf onzichtbaar en kan zo dichtbij komen waar ze ook is. Hierdoor kan ze elke situatie op een intieme manier vastleggen met een sterk gevoel van empathie en respect.
De mooiste momenten verzin je niet, die gebeuren gewoon en vaak wanneer je het niet verwacht. Als iemand lacht, huilt of danst, dan lacht, huilt of danst Jacqueline mee en legt vanuit dat gevoel de dag vast. Ze is er steeds meer van overtuigd dat het beste verhaal verteld wordt als ze helemaal de vrijheid krijgt. Want meestal verloopt een dag zoals hij verloopt en niet zoals gepland.
Oorspronkelijk opgeleid als jurist besloot Jacqueline in 2001 haar creatieve hart te volgen en startte ze met een opleiding aan de FotoAcademie in Amsterdam. Na haar opleiding begon ze te fotograferen voor tijdschriften en af en toe voor een reclamebureau. In 2006 fotografeerde ze haar eerste bruiloft, waarmee ze een PANL (Photographers Association of the Netherlands) award won en een ‘honorable mention’ bij de PX3 (Prix de la Photographie Paris).
Teun van der Heijden is een grafisch ontwerper die al meer dan twintig jaar ervaring heeft in het ontwerpen van fotoboeken. Een fotoboek is meer dan een collectie van foto’s. Een fotoboek is een autonoom kunst product met een sterk aanwezige narratieve structuur. Teun beschouwd de edit van de diverse visuele onderdelen als de ruggengraat van het fotoboek. Het editen van fotografisch werk vond ooit zijn oorspong op de redacties van kranten en tijdschriften.
Het kiezen en in sequentie brengen van een serie foto’s voldoet dan ook vaak aan de basisregels van de journalistiek, de zogenaamde vijf w’s. Wie, wat, wanneer, waar en waarom.
De vraagstelling die gebaseerd is op de vijf w’s speelt ook een belangrijke rol in het samenstellen van een fotoboek. Een vraagstelling die sterk gekoppeld is aan de semantische kennis omtrent de content van een verhaal. Naast deze semantische kennis spelen echter ook nog een groot aantal andere aspecten een belangrijke rol in het edit proces. Wat zijn deze andere aspecten? Zijn ze te duiden? Zo ja, wat voor vocabulaire kunnen we hiervoor gebruiken? Waar zijn deze keuzes objectief en waar zijn ze subjectief? Gebruik makend van begrippen die geleend zijn uit een neuro wetenschappelijke context en met voorbeelden uit de praktijk neemt Teun je stap voor stap mee in dit edit proces.