Er zijn grote plannen voor de verduurzaming van Amsterdam, zo ook in Zuidoost. Tot 2040 worden veel woningen verduurzaamd, waarbij prettig wonen centraal staat. Naast woningen zijn er verschillende ondernemers die zich inzetten voor het opnieuw gebruiken van materialen en slim omgaan met energie. Lokale initiatieven zetten zich in voor duurzaam en gezond eten voor iedereen. Kortom, Zuidoost is hard bezig met duurzaamheid. Maar hoe staat het er nu voor in het stadsdeel? We praten deze avond met verschillende partijen die zich inzetten voor een duurzamer Zuidoost. We werpen een blik op het ‘donut model’ in Zuidoost, een model dat zowel kijkt naar het welzijn van de planeet als van de mensen. Welke plannen liggen er al bij de gemeente en wat doen lokale ondernemers en initiatieven om Zuidoost voor te bereiden op die duurzame toekomst? Dit programma is de aftrap van het drieluik “Zuidoost Duurzaam” waarin we kijken naar goede voorbeelden uit Zuidoost en de kijker handvaten bieden om zelf met duurzaamheid aan de slag te gaan.

 

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

We beginnen het programma met een gesprek met stadsdeelbestuurder Dirk de Jager over de huidige stand van zaken rondom duurzaamheid in Zuidoost. We bespreken de ontwikkelingen die in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, waarom het stadsdeel aan het verduurzamen is en wat er de komende jaren aankomt.

Vervolgens gaan we in gesprek met Annoesjka Nienhuis (procesmanager Innovatie & Duurzaamheid Zuidoost), Anne Stijkel (Oprichter de Groene Hub en oprichter Donut Deals in Zuidoost) en Lyongo Juliana (Architect directeur bij Lyongo Architecture) over de voorbeelden van duurzame initiatieven die we nu zien in Zuidoost en hoe dit deel uitmaakt van de ‘donut economie’. We behandelen de variatie aan soorten duurzaamheid met een focus op sociale duurzaamheid, de binnenring van de donut. Hier kijken we naar het belang om alle mensen uit Zuidoost te voorzien van hun basisbehoeftes zoals genoeg eten, energie en gelijkwaardigheid. Zijn er initiatieven die hieraan bijdragen?

In het tweede gesprek bespreken we de ‘buitenring’, duurzaamheid voor de planeet. Jacqueline Vreds (Coördinator horeca Zuidoost United) en Baudouin Knaapen (Programmamedewerker ontwikkelwijken en aardgasvrij bij Stichting !WOON) vertellen over hun initiatieven die duurzaam zijn voor zowel mens als planeet. Hoe hebben zij dit aangepakt en hoe kunnen mensen van de initiatieven gebruik maken? Ook bespreken we de uitdagingen en brengen we in kaart wat ze nodig hebben om nog meer mensen te bereiken.

https://www.youtube.com/watch?v=wUDlj48rugY