Het Wim Crouwel Instituut trapt op 11 januari 2024 het jaar af met een nieuwe ‘It’s All Graphic’, over de verbindende rollen van de grafisch ontwerper en uitgever. Meer en meer zien we dat de praktijk van ontwerpers hybride wordt, dat ontwerpers ook parallel organisator, activist, kok, mediator, redacteur, docent (en nog veel meer) kunnen zijn. In Nederland en Vlaanderen is een sterke cultuur van ontwerpers die ook uitgeven, en vice versa. Allen met verschillende drijfveren en zeer uiteenlopende aanpak. Sommigen werken naast en met kunstenaars en fotografen om hun werk op de best mogelijke manier naar een publicatie te vertalen, anderen zien het uitgeven als een instrument om gemeenschappelijke en sociale acties op te kunnen zetten. Resultaten: van monumentaal tot efemeer, van esthetisch tot activistisch, van papieren boek tot hoorspel.

Over het programma

Voor deze It’s All Graphic zijn vijf ontwerper-uitgevers uitgenodigd die ingaan op hun bloeiende en verbindende uitgeef-/ontwerppraktijk. Moderatoren Roosje Klap (ontwerper) en Astrid Vorstermans (uitgever) gaan met hen in gesprek over wat ze doen, hoe ze ‘uitgeven’ opvatten, hoe zij de verschillende rollen zien, wat hun drijfveer is, welk soort ervaring en expertise op elkaar inwerkt, waar hun inspiratie en specifieke netwerken zich bevinden.

Overkoepelende vraag is hoe de verscheidenheid van opvattingen en ervaringen zowel ontwerpers als uitgevers energieke toekomstmuziek kan bieden?

De voertaal is deze avond Nederlands, bij uitzondering, omdat de sprekers deze keer allemaal uit Nederlandstalig gebied komen.

Over de sprekers

Bebe Books, Michiel Terpelle

Bebe Books is een queer collectief dat samenwerkt op het gebied van grafisch ontwerp en uitgeven, waarbij ze zich verzetten tegen de mythe van de heroïsche ontwerper. Grafisch ontwerper Michiel Terpelle is de huidige resident designer, geïnteresseerd in queer thema’s en het gebruik van diverse tools voor community-driven producties en publicaties. Terpelle (hij/die) maakt gebruik van het personage Jizz Taco als medium voor queer interventies in normatieve designruimtes.
www.bebebooks.be
www.michielterpelle.nl

The Eriskay Connection, Rob van Hoesel

Rob van Hoesel (hij/hem) is een grafisch ontwerper die zich vooral richt op boekontwerp. In 2011 richtte hij The Eriskay Connection op, een onafhankelijke uitgeverij die hedendaagse verhalen op het gebied van fotografie, onderzoek en schrijven vertelt. Samen met auteurs creëert hij autonome boeken die nieuwe inzichten bieden in onze wereld. Zijn werk staat bekend om de conceptuele aanpak, co-auteurschap en nadruk op betekenis en toegankelijkheid, met veel aandacht aan typografie, beeldredactie en technische boekproductie. Zijn boekontwerpen worden regelmatig nationaal en internationaal bekroond. The Eriskay Connection is gevestigd in Breda en bestaat naast Rob van Hoesel uit Carel Fransen en Evelien Seegers. Ze publiceren gemiddeld 10 tot 15 titels per jaar.
www.eriskayconnection.com

Fucking Good Art, Nienke Terpsma

Nienke Terpsma en Rob Hamelijnck werken sinds 2004 samen als het internationaal kunstproject Fucking Good Art. Ze focussen op drukwerk, archieven, mondelinge overlevering, kunstanthropologie, documentaire en journalistieke onderzoeksvormen, anarchisme, zelforganisatie, collectieve strategieën en netwerken. Hun projecten ontstaan uit ontmoetingen met mensen uit verschillende vakgebieden en draaien om existentiële vragen. Ze verblijven vaak langere tijd elders voor onderzoek en productie. Hun werkwijze omvat informele gesprekken voor materiaalverzameling en vormgeving. Daarnaast genereren ze andere kunstwerken, zoals radio, geluid, video en exposities, en werken ze samen met anderen, ook als boekontwerpers met schrijvers en kunstenaars. Recent is audio belangrijk geworden. Maar hoe publiceer je dat?
www.fuckinggoodart.nl

FW:Books, Hans Gremmen

Fw:Books is een onafhankelijke uitgever van kunstboeken met een focus op fotografie. Opgericht in 2008 door Hans Gremmen en Petra Stavast, opereren ze op kleine schaal en brengen maximaal twaalf titels per jaar uit. Hans Gremmen (hij/hem) is een grafisch ontwerper gevestigd in Amsterdam, bekend voor zijn werk in fotografie, architectuur en beeldende kunst. Hij heeft meer dan 300 boeken ontworpen en exposities gehouden in gerenommeerde musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, MoMA, Boijmans Van Beuningen, Nederlands Fotomuseum en Centre Pompidou. Daarnaast heeft hij vier jaar geleden ENTER ENTER opgericht, een projectruimte in het centrum van Amsterdam, die de grenzen van het boek verkent door samen te werken met Roma Publications, Premiss en Ayumi Higuchi.
www.fw-books.nl

Hackers & Designers, Anja Groten

Hackers & Designers (H&D) is een collectief van cultuurmakers actief in Amsterdam, Rotterdam en Brussel. Leden zijn Loes Bogers, Selby Gildemacher, Anja Groten, Heerko van der Kooij, Juliette Lizotte, Karl Moubarak, Pernilla Manjula Philip, slvi.e, en vo.ezn. Hun doel is het bevorderen van internationale uitwisseling tussen hackers, ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers, die kritisch kijken naar monopolies van technologieën. H&D organiseert workshops, het jaarlijkse H&D Summer Camp, ontwikkelt open-source software en publiceert online en offline. Anja Groten (zij/die) is een ontwerper en onderzoeker in Amsterdam, en leidt het Design Master programma van het Sandberg Instituut Amsterdam sinds 2019. Anja is in 2022 gepromoveerd aan de Academy of Creative and Performing Arts, Universiteit Leiden. In 2013 richtte ze H&D op met Selby Gildemacher en James Bryan Graves.
www.hackersanddesigners.nl

Moderators

Uitgever Astrid Vorstermans (Valiz) en ontwerper Roosje Klap (ARK) zijn beiden bestuurslid van de stichting Wim Crouwel Instituut, die onderzoekt hoe het erfgoed van de Nederlandse grafische vormgeving kan worden geactiveerd voor het heden en de toekomst.

Over de organisator

De serie ‘It’s All Graphic’ is een coproductie tussen het Wim Crouwel Instituut en Pakhuis de Zwijger. Het Wim Crouwel Instituut het erfgoed en de huidige positie van de Nederlandse grafische vormgeving. Het Wim Crouwel Instituut wordt ondersteund door Bijzondere Collecties en Pictoright.

Voor meer informatie, zie: www.wimcrouwelinstituut.nl
Contact: [email protected]

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
ProgrammareeksIt's All Graphic

The talkshow about graphic design giving you fresh ideas and inspiration.