‘Wij praten niet’ is een intrigerende documentaire over jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film volgt vier jonge personages, die ons door middel van diepgaande gesprekken met hun therapeuten meenemen in hun innerlijke strijd. Alle vier proberen ze te breken met hun voormalige wereld, waar ze – de een meer dan de ander – maar moeilijk van los kunnen komen.Na afloop gaan we met therapeuten van Levvel en andere professionals in gesprek over de film. Wat kan een stad als Amsterdam doen om dit soort problematiek te voorkomen?
Door in het hoofd van de jongeren te kruipen maakt regisseur Marjolein Busstra op een zorgvuldige en genuanceerde manier de complexiteit van de problematiek en het grijze gebied daaromheen zichtbaar. Als getuige van de intieme therapiegesprekken toont Busstra’s camera wat het met de jongeren doet als er naar hen geluisterd wordt. Wanneer zij pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld, wordt ook voor de kijker het benauwde gevoel van de verstikkende situatie voelbaar. Wij praten niet wijst ons daarmee op het belang van signalering van seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.
Wij praten niet – Trailer – Marjolein Busstra – HALAL incl CSG from Halal Docs on Vimeo.
Regisseur: Marjolein Busstra
Lengte: 1u10
Jaar: 2021
Taal :Nederlands
Heb jij ook een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Bel 0800-0188 of chat via www.chatmetcsg.nl
Kijk voor meer informatie op: www.centrumseksueelgeweld.nl
We kijken samen naar de documentaire Wij Praten Niet van Marjolein Busstra.
Na de film kun je al je vragen stellen aan twee therapeuten uit de film, Els Jansen en Myrna Cleef, in gesprek met Nicolien van Weeghel, projectleider SISG bij de Gemeente Amsterdam. Onder leiding van Dija Kabba gaan we met elkaar in gesprek.
In het café kunnen we met elkaar napraten over de film en het tafelgesprek.
Meer over de sprekers
Myrna Cleef werkt als orthopedagoog generalist bij PinQ, een specialistisch behandelcentrum voor jongeren die slachtoffer zijn van mensenhandel of in afhankelijkheidsrelaties verkeren. Vanuit haar werk geeft ze behandeling aan de jongeren die op PinQ wonen, waaronder traumabehandeling.
Els Jansen is sinds 5 jaar werkzaam als behandelcoördinator bij Levvel. Twee jaar hiervan binnen de Jeugdzorgplus en de afgelopen jaren bij Pinq open. Pinq is een open behandelgroep voor 13 jongeren die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, uitbuiting of mensenhandel óf die een groot risico lopen slachtoffer te worden. Het werken met deze doelgroep en problematiek is tot een passie geworden en Els zet zich dan ook dagelijks met hart en ziel in om de uitgangspositie van deze jongeren te verbeteren.
Myrna en Els zijn als therapeut te zien in de documentaire Wij Praten Niet. De therapeuten in de documentaire zetten zich in voor de jongeren en gaan in hun werk regelmatig buiten de lijntjes van de standaard jeugdzorg. Zij zijn zeer betrokken bij de jongeren, stellen de juiste vragen, zwijgen op de juiste momenten en weten precies hoe ze met de jongeren om moeten gaan.
Nicolien van Weeghel werkt bij het Actiecentrum Veiligheid en Zorg*. In 2020 is hier het programma tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld gestart vanwege aanhoudende zorgen over slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de stad. Samen met haar team werkt Nicolien aan een aanvullende aanpak om seksuele intimidatie en seksueel geweld in de stad tegen te gaan, zowel offline als online. Het programma heeft als doel om seksuele intimidatie en seksueel geweld beter te voorkomen en te bestrijden, slachtoffers effectiever te helpen, meer inzicht te krijgen in de problematiek en Amsterdammers bewuster te maken van het probleem en de hulpmogelijkheden.
*Het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (AcVZ) is de netwerkorganisatie waarin de gemeente Amsterdam en de vijf Amstellandgemeenten samenwerken met haar partners uit de werelden van veiligheid, zorg en sociaal domein.
Bij seksueel geweld en uitbuiting wordt vaak gedacht aan loverboys, mensenhandelaren die jongeren voor hun eigen gewin uitbuiten in onder andere de seksindustrie. Maar die term alleen dekt de lading niet, want er zijn in ons land hele netwerken van seksueel misbruik en mensenhandel actief. De laatste jaren zijn deze netwerken door de online wereld, de achterhaalde seksuele voorlichting op scholen en verschuivende morele grenzen onder jongeren alleen maar groter geworden en ook een stuk minder goed zichtbaar.
In ‘Wij praten niet’ filmt Marjolein Busstra gesprekken tussen therapeuten en jonge slachtoffers van mensenhandel. Ze zijn op een extreme manier uitgebuit en de film laat zien hoe moeilijk het is om aan zo’n netwerk te ontsnappen. ‘Binnen 24 uur kun je in de greep zijn van een mensenhandelaar.’