In tijden van grote sociale en economische ongelijkheid scoorden de drie traditionele linkse partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar slechter dan ooit. Vooral de PvdA is nog geen schim van de grote machtspartij die ze ooit was. In deze persoonlijke en bij vlagen bijtende documentaire houden filmmakers Juul op den Kamp en Johan Fretz de politieke idealen van de sociaaldemocratie tegen het licht en stellen de vraag hoe het zover heeft kunnen komen. Waar is het misgegaan met de idealen van de PvdA? Hoe kon het gebeuren dat een partij die ooit de arbeidersklasse van een heel land vertegenwoordigde, het neoliberale marktdenken zo gretig omarmde?

Na het kijken van de documentaire gaan wij met verschillende sprekers in gesprek over de toekomst van links. What’s Left maar ook zeker: What Next?

Over de sprekers

  • Johan Fretz is schrijver, columnist en documentaire maker. Johan heeft onder andere een vaste column in Het Parool en is sinds kort Creative Director bij MediaLane. Daarnaast schreef hij meerdere boeken zoals Fretz 2025 en Onder de paramariboom. Met Onder de paramariboom won Johan in 2019 de Nederlandse Boekhandelprijs.
  • Juul Op den Kamp is documentaire maker. Haar documentaires focussen zich op internationale actualiteiten en belangrijke maatschappelijke vraagstukken, in een creatieve kleurrijke filmische vorm. Ze was onder andere director bij de documentaires In het hoofd van een doktor en Shell en de olieramp in Nigeria.
  • Mei Li Vos is een Nederlandse politica, voormalig vakbondsbestuurder en columnist. In 2005 richtte ze het AVV op (Alternatief voor vakbond). Een vakbond die zich richt op flexwerkers en deeltijdwerknemers. Daarna is ze voor de PvdA ruim zeven jaar actief geweest als lid van de Tweede Kamer. Tegenwoordig is ze lid van de PvdA Eerste Kamerfractie en tevens fractievoorzitter.
  • Renske Heringa zit in het landelijk bestuur van de Jonge Socialisten. Ze is bestuurslid Media & profilering en vertrouwenspersoon. Daarnaast volgt ze een opleiding aan de kunstacademie in Rotterdam.
  • Lara Wolters is sinds 2019 Europarlementariër voor de Partij van de Arbeid in Brussel. Voordat ze in 2019 werd verkozen, werkte ze onder andere aan wetgeving die het principe ‘gelijk loon voor gelijk werk’ tot regel moest maken. Daarna was ze politiek adviseur bij de S&D-fractie.

 

Kijk hier alvast de trailer van What’s Left:

‘What’s Left’ is een coproductie van BNNVARA en Frenkie Media