Video en livestreams bieden beeldend kunstenaars, muzikanten en theatermakers nieuwe mogelijkheden voor het vormgeven van hun artistieke concepten. In deze sessie ontdek je als creatieve maker uiteenlopende artistieke vormen binnen het digitale domein. Sommige kunstenaars maakten al veelvuldig gebruik van digitale mogelijkheden in artistiek opzicht, terwijl anderen een nieuw terrein betraden. Wat heeft het deze kunstenaars opgeleverd voor hun werk?

Na het programma praten we nog verder met de sprekers in Zoom.
Wil je daaraan meedoen?

KIJK MEE VIA ZOOM.

Graag horen we wat jullie van het programma vonden. VUL DE ENQUETE IN.

Meer informatie over de sprekers:

Ali Eslami (Iran, 1991) is een Virtual Reality (VR) kunstenaar die met interactieve installaties en performances het leven van de toekomstige mensheid (‘post-mensen’) onderzoekt in een volledig virtuele wereld. In de VR ervaringen die Eslami ontwikkelt en ontwerpt, staat zijn interesse in cognitieve wetenschap en menselijke perceptie centraal. Als maker startte hij aanvankelijk met 3D computeranimatie, sinds 2014 werkt hij met de VR-techniek. In 2020 ontving Eslami een Gouden Kalf voor zijn project Nerd Funk, in 2016 won hij de IDFA DocLab prijs voor Best Immersive Non-fiction voor zijn VR werk. Naast onderzoek, productie en regie van VR projecten geeft Eslami VR masterclasses en workshops.

Lilian Stolk is directeur van The Hmm, een platform over internet cultuur. The Hmm reflecteert op het online gedrag van mensen, de viral internettrends, de mechanismen achter Big Tech-bedrijven en hun impact op de samenleving. Elk online evenement dat ze organiseren benaderen ze als een nieuw experiment. Zo bouwden ze hun eigen livestream-website (in samenwerking met Hackers & Designers). Organiseerden ze virtuele kroegentochten online presentatie platforms en alternatieve platforms. En lanceerden ze anti-Zoom fatigue ‘Hmmmeeting rooms’.

Moderator: Meindert Bussink

Ruim 20 jaar werkzaam op en achter het podium – als journalist en docent, organisator en gitarist – met de focus opinnovatie, creatie en educatie. Momenteel o.a. docent gitaar en studiotechniek bij de HAN, en stuurgroeplid bij Meer Muziek in de Klas. Bussink modereerde op grote muziekfestivals als Noorderslag en was voorheen o.a. hoofdredacteur van 3voor12, bestierde het zakelijk curriculum bij de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam en was als hoofd productie en publiciteit betrokken bij onder meer de Sena Young Talent Guitar Awards.

Dit programma is ontwikkeld door DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering en het Amsterdams Fonds voor de Kunst en gefinancierd door de Gemeente Amsterdam.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Meindert Bussink
journalist en docent
ProgrammareeksBekijk nu 8 afleveringen Digitale Daadkracht

Bekijk hieronder de 8 afleveringen van de reeks Digitale Daadkracht en vergroot je kennis over digitalisering in de kunst- en cultuursector. In het voorjaar 2021 is Digitale Daadkracht een reeks kennissessies over digitalisering opgenomen. De inhoud is actueler dan ooit in een tijdperk waarin online en offline steeds vaker samenvallen. Ontdek innovatieve ontwikkelingen op het gebied van digitale kunstbeleving en online cultureel aanbod en zet stappen om je eigen digitale strategie te bouwen. DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst organiseren deze kennissessies voor culturele organisaties en creatieve makers. De Gemeente Amsterdam financiert de reeks om de cultuursector te ondersteunen bij het toekomstbestendiger maken van hun werkpraktijk.