De moderne mens is voortdurend bezig met het ontwerpen van zichzelf. De media geven ons een beeld van een bestaan waarin we rijk, mooi, gelukkig en succesvol zijn. Een dieet voor het perfecte lichaam, een online cursus voor de mentale weerbaarheid te verhogen en geposeerde selfies voor gepolijst imago op sociale media – onze identiteit en zelfbeeld zijn maakbaar geworden.
Tegelijkertijd leven we in tijd van grote onzekerheid: gezondheid, klimaat en economie zijn in crisis. Het zijn tijden van grote onzekerheid en dus ook van grote emoties als burn-out en melancholie. Hoe gaat de moderne mens om met deze stress en de druk om steeds weer een verbeterde versie van zichzelf te realiseren?

Mieke Gerritzen is auteur van het boek Help Je Zelf!, de eerst publicatie over self design. In dit inspiratieboek vind je tips om je perfecte zelf te ontwerpen en laat je zien hoe je aan de slag kunt. Tegelijkertijd reflecteert het op de zelfhulpindustrie als een relatief nieuw fenomeen. Mieke is ontwerper, producent en oprichter van The Image Society. Ze initieert en organiseert discussies, tentoonstellingen en evenementen met ontwerpers, schrijvers en kunstenaars over beeldcultuur, design en digitale cultuur. In kunstcentrum MU Hybrid Art House was deze maand de expositie The Self Design Academy te zien, die Mieke samenstelde met MU-directeur Angelique Spaninks.

Tijdelijk niet beschikbaar is een animatiefilm van Deborah van der Putten waarin ze haar gevoelens laat zien die ze had tijdens de burn-out als student op de Design Academy. Deze film is bedoeld om te laten zien aan vrienden of familie als je zelf een burn-out hebt, zodat zij beter begrijpen hoe jij je voelt. Maar de film kan ook helpen om jezelf beter te begrijpen als je een burn-out ervaart. Het kan haast niet anders of het maakproces van deze stop-motion film was voor Deborah ook een verwerkingsproces.

Ontwerper Hugo Out heeft The mood adaptive dress gelanceerd, een jurk die zich aanpast aan de emotionele staat van de drager ervan. De jurk kan zijn esthetiek dynamisch veranderen afhankelijk van de stemming van de drager, afhankelijk van haar sociale sfeer. De jurk vervangt de noodzaak om verschillende outfits te dragen die passen bij de specifieke stemming. In de toekomst zal dergelijke mode voorzien van technologie op nieuwe manieren bijdragen aan de zelfexpressie en menselijke interactie.

You Are The Best <3 is een documentaire van Mariska Stapel over jonge meiden die zich online profileren met fantasievolle stijl gebaseerd op anime en cos-play. Binnen dit herkenbare genre zoeken ze allemaal naar een onderscheidende identiteit. Er worden vaak seksuele toespelingen gedaan in kleding en poses. Maar hints naar de gamewereld en manga zijn ook veelvoorkomend. Het zijn fysieke meiden die een online identiteit bouwen gebaseerd op virtuele karakters. Hoe onschuldig is dit digitale rollenspel?

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Jeroen Junte
Author, moderator and journalist
Mediapartner
ProgrammareeksDesign Digger Live

Talkshow over design van Nederlandse en internationale bodem.