Nog niet eerder in de geschiedenis was de afstand tussen mensen zo groot al nu. Lichamelijk contact als handenschudden en een welkomstzoen zijn taboe. Ook worden wij hard met de neus op onze kwetsbaarheid gedrukt – zelfs de super fitte mensen kunnen zomaar doodziek worden. Tegelijkertijd is het lichaam maakbaar geworden. Met protheses en siliconen kunnen het lichaam repareren of zelfs perfectioneren. En met slim voedsel wapenen wij ons tegen ziekte en aftakeling. Design Digger Live is de live magazine versie van Design Digger, een Nederlandse online platform over design. Met scherpe interviews en wekelijkse updates over nieuwe producten en innovatieve interieurs, gecureerd door design journalist Jeroen Junte. Wat is de relatie tussen design en het menselijk lichaam?

Met haar ontwerpstudio The Eatelier onderzoekt Katinka Versendaal onze steeds veranderende relatie met voedsel. Katinka slaat daarmee een brug tussen wetenschappelijk onderzoek, sociaal-culturele trends, technologische innovatie en de gastronomische wereld. Hoe kunnen we een duurzame, gezonde en ‘heerlijke’ toekomst voor eten ontwikkelen?

Met Kuang-Yi Ku gaan we in gesprek over the future of reproduction aan de hand van zijn nieuwste onderzoeksproject Grandmom Mom, een dystopische verkenning van zowel de toenemende maatschappelijke druk op jonge vouwen als het maakbare lichaam. Wat als grootmoeder als draagmoeder kunnen fungeren?

Visual experiment of Grandmom Mom. Visual design: © Yang-hsi Hsiao

Ontwerper Alvin Arthur is in 2018 afgestudeerd aan de bacheloropleiding Food-Non-Food van de Design Academy in Eindhoven. Tijdens zijn studie ontdekte hij zijn passie voor beweging, educatie en beeldtaal. In zijn project Body.Coding onderzoekt hij hoe mensen kunnen leren programmeren (coderen) en dit uitvoeren door te bewegen – of te dansen – in plaats van op een toetsenbord te typen.

Verder krijgen we een klein voorproefje van wat je kan verwachten op de Dutch Design Week, die dit jaar van 17 – 25 oktober in een hybride vorm zal plaats vinden. Het thema van dit jaar is The New Intimacy, het festival staat daarmee in het teken van de zoektocht naar nieuwe vormen van intimiteit. Een nieuwe balans in een tijd waarin we ons, mede door Covid-19, in versneld tempo anders ten opzichte van elkaar en de wereld om ons heen zijn gaan verhouden.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Jeroen Junte
Author, moderator and journalist
ProgrammareeksDesign Digger Live

Talkshow over design van Nederlandse en internationale bodem.