Terwijl het met de grote bedrijven steeds beter gaat, krijgen anderhalf miljoen Nederlanders op dit moment het minimumloon of net iets meer. Deze avond gaan we in gesprek over wat dit betekent. Over de gevolgen van het minimumloon en de lage-lonen industrie voor onze economie, onze samenleving en onszelf. Waar hebben we het eigenlijk over als we spreken over de hoogte van ons minimumloon? Is loon alleen een geldbedrag, of is het meer dan dat?

Tijdlijn
Deel I

In het eerste deel zullen Amma Asante, Robin Fransman, Wimar Bolhuis en Luisa Moreno Ruiz in gesprek gaan over het minimumloon en de betekenis daarvan. Hoezo is het belangrijk om het gesprek over het minimumloon te voeren? Wat is de rol van werk in onze samenleving en wat voor samenleving willen we zijn?

Column

Vervolgens zal Marian Donner een door haar zelf geschreven bewerking van Howard Zinn’s tekst ‘The problem is civil obedience’ voordragen.

Deel II

Tot slot spreken we met Marian Donner, Devika Partiman en Mitchell Esajas over de invloed van loon op de ongelijkheid en hoe we een beweging kunnen bouwen waarmee we het verschil kunnen maken.

Website FNV: “Nederland is een rijk land. Het gaat al jaren goed met de economie en de winsten blijven stijgen. Daar hoort iedereen van te profiteren, maar dat is helaas niet het geval. Want de lonen groeien niet mee met de bloeiende economie.

Wij willen dat iedereen kan leven in plaats van overleven. Dat iedereen zich vrij voelt in plaats van beperkt. Dat iedereen een fatsoenlijk inkomen heeft en mee kan doen. En wij hebben de oplossing: verhoog het minimumloon van 10 naar 14 euro per uur.

Dit programma wordt georganiseerd naar aanleiding van het boek ‘Denkend aan 14 euro’, over de hoogte van het minimumloon en de lage lonen industrie in Nederland.