Global Trends

Deep fake news

Hoe kunnen we online nog waarheid van leugen onderscheiden?
woensdag 21 nov 2018, 20.00
wo 21 nov 2018, 20.00
Grote zaal

Staan we nog maar aan het begin van de impact van 'fake news'? Russische trollen verspreiden online desinformatie om instabiliteit te veroorzaken, Braziliaanse burgers maken nep nieuws ten gunste van Bolsonaro. Factcheckers en journalisten draaien overuren, maar kunnen niet op tegen de overvloed aan valse berichten. De stabiliteit van democratie en het recht op betrouwbare informatie is op deze manier continu onder aanval. Met de ontwikkeling van Deep Fake technologie wordt het alleen maar erger. Hoe kunnen we onszelf beschermen? Wat is de rol van de journalistiek, overheden en sociale media? Hoe kunnen we nog weten wat waar is? Begeven we ons naar een toekomst waar het gevecht over de controle van onze werkelijkheid online wordt uitgevochten? Wat is de impact van online desinformatie op democratie?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met regisseur Nordin Lasfar, over zijn zorgen over de opkomst van online desinformatie en deep fake – technologie.
  • Dan een workshop van DROG, platform voor kritisch nieuwsconsumenten, ingeleid door Marije Arentze. Zij toont je de technieken hoe gemakkelijk het eigenlijk is om fake news te maken en te verspreiden.
  • Vervolgens bespreken we de rol van de journalistiek in het bestrijden van fake news met factchecker Alexander Pleijter en mediaredacteur NRC Reinier Kist. Hoe kunnen journalisten zorgen voor kwalitatieve berichtgeving in de chaos van desinformatie?
  • Afsluitend een gesprek met socioloog Jaron Harambam en informatiejurist Melanie Klus. Zij maken een inschatting wat de maatschappelijke impact is van fake news op democratie, waarheid en vertrouwen. Hoe kunnen we ook regelgeving opstellen, wat is de rol van de EU en sociale media? Zijn deep fakes een karikatuur en vallen daardoor onder vrijheid van meningsuiting?

Propaganda 2.0

Het verspreiden van nepnieuws is big business. We weten ondertussen dat in Rusland personen 24/7 bezig zijn met het maken van valse artikelen, om daarmee instabiliteit in Westerse democratieën te veroorzaken. In Veles, Macedonië, hebben jongeren zich massaal gestort op het maken van fake news, omdat gekoppeld aan Google Ads de clicks 3x zoveel geld opbrengen dan het maandloon van hun ouders. Als we niet opletten gaat het aantal misleidende berichten online steeds groeien. En dat is gevaarlijk.

Burgers weten niet meer op welk nieuws ze kunnen vertrouwen, malafide overheden krijgen een machtige kaart om de publieke opinie te bespelen en burgers vallen ten prooi aan minutieus uitgedachte complottheorieën. Deep Fake maakt het daarbij nog gemakkelijker om fake news te verspreiden. Hoe beschermen we onze samenleving tegen valse propaganda?

woensdag 21 nov 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 130 mensen waren aanwezig