Zonne-energie kan in de huidige energiecrisis voor mensen een geweldige uitkomst zijn. De zon levert in één uur evenveel energie als de hele mensheid in een jaar verbruikt. Waarom óógsten we die dan niet? Solar designer Marjan van Aubel pleit voor een ‘solar democracy’. Op het moment dat zonnetechnologie gekoppeld wordt aan esthetiek en design, ontstaat een heel nieuw perspectief. Tijd voor VPRO Tegenlicht om de spots op het zonlicht te richten.
De VPRO Tegenlicht documentaire “De zon is van iedereen – Marjan van Aubels missie naar een zonnige toekomst” wordt op maandag 24 oktober om 20:25u uitgezonden op NPO2.
Over het programma
We beginnen de avond met een gesprek over het maakproces van deze aflevering. Dat doen we met:
- Kees Brouwer, regisseur bij VPRO Tegenlicht en maakte eerder onder andere de afleveringen Het geheim van ASML en Rebranding Chaos.
Hierna praten we verder met diverse pioniers en experts op het gebied van zonne-energie. We gaan het onder andere hebben over waarom zonne-energie meer is dan alleen conversiemaximalisatie van zonlicht naar zonne-energie. Over het belang van de sociale dimensie(s) en design voor de opschaling en bredere toepassing van zonne-energie, op weg naar een energietransitie die steeds urgenter wordt.
- Marjan van Aubel, een prijswinnende ontwerper en innovatieve solar designer die zonne-energie toegankelijk maakt voor dagelijks gebruik. Ze heeft onlangs haar boek uitgebracht Solar Futures: How to design a post-fossil world with the sun waarin ze schrijft over de toekomst van zonne-energie. Daarnaast is ze een van de initiatiefnemers van de Solar Movement die heeft geleid tot de Solar Biennale (2022) Enkele van haar prominente creaties zijn Current Table en Solar Pavillion. Haar creaties maken ook deel uit van de permanente collecties van musea zoals de MoMa (New York), de V&A (Londen) en de Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam. Ze heeft samengewerkt verschillende internationale merken zoals; Cos, Timberland en Swarovski met als doel om de globale transitie naar zonne-energie te versnellen.
- Wim Sinke, (1955) emeritus hoogleraar Photovoltaic Energy Conversion aan de Universiteit van Amsterdam en medevoorzitter van het European Technology and Innovation Platform for Photovoltaics. Tot juni 2022 was hij Hoofdwetenschapper Zonne-energie bij TNO Energietransitie in Petten. Wim Sinke heeft verschillende prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder de Koninklijke Shell-prijs voor duurzame energie in 1999 en de European Becquerel-prijs voor buitengewone verdiensten in fotovoltaïsche energie in 2011. In 2015 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling en promotie van zonne-energie.
- Pauline Westendorp, sociaal ondernemer, mede-oprichter van platform 02025 en de ondernemerscoöperatie Oranje Energie, reeds actief sinds 2001 om Amsterdam op schone energie te krijgen. 02025 verbindt een community van koplopers in de Amsterdamse energietransitie die elkaar helpen met het effectiever verduurzamen van hun stad. Het doel is om in 2025 heel Amsterdam (020) te voorzien van schone, veilige en op een sociaal verantwoorde manier verkregen (groene) energie. De ultieme cadeau aan de stad en haar bewoners, waarbij de positie van Amsterdam als voortrekker in de energietransitie samenvalt met haar 750 jarige bestaan.
- Aukje van Bezeij, Schrijver, ondernemer en actief bij verschillende organisaties en platforms gericht op een duurzame en sociale energietransitie. Zo is ze onder andere actief voor plankenzondergas, waar ze schrijft over hoe tien inwoners van het WG-terrein besloten om de energie voor hun hele wijk uit duurzame bronnen te halen. Inmiddels opgelopen tot meer dan 600 contracten. Verder schrijft ze voor Wij zij OM! (eerder Tweede Stem) over uiteenlopende (bewoners-)initiatieven met betrekking tot de energietransitie. Aansluitend is ze ook actief bij Energiecoöperatie Zuiderlicht.
Tijdens het programma wordt er ook gelegenheid geboden aan het publiek voor vragen en opmerkingen aan onze panelleden.
Deze pionier weet het al veertig jaar: bijna alle energie zal uit zon en wind komen.
Interview met Marjan van Aubel, 'De zon schijnt altijd, daar maken we te weinig gebruik van’.
‘Zonne-energie moet nog een factor drie goedkoper worden’
Actie georganiseerd in het kader van de ‘Dag Tegen Gas’. Zevenduizend meter radiatorfolie, en iedereen die dat wilde mocht gratis een stukje komen ophalen.